Af Ritzau - 27/09-16 17:27; Opdateret: 27/09-16 18:41

Det første barn er født med dna fra tre forældreDet første barn er født med dna fra tre forældre

Læger har været i stand til at blande genetisk materiale i spædbarn for at forhindre arvemæssig lidelse.

storybild

Med en særlig fertilitetsteknik forsøgte amerikanske læger at fjerne risikoen for den dødelige gentiske lidelse Leighs Syndrom. (modelfoto) (Billede: Free/Colourbox)

Med en særlig fertilitetsteknik er et barn født med dna fra tre forældre, skriver tidsskriftet New Scientist.

Drengen kom til verden for fem måneder siden. Selve behandlingen blev foretaget af et amerikansk lægehold i Mexico.

Drengen har de sædvanlige gener fra sin far og mor, men der er tilført en lille smule dna fra en donor.

Formålet med at blande tre personers genetiske materiale sammen var at forhindre, at drengen skulle udvikle en lidelse, som hans jordanske mor bærer i sine gener.

Hun har i sit dna muligheden for at udvikle og videregive Leighs Syndrom, en dødelig sygdom, der angriber udviklingen af nervesystemet.

Teknikken, der blev benyttet af de amerikanske læger fra New Hope Fertility Center i New York, kaldes mitokondrie-donation.

Mitokondrier sikrer energi til cellerne, og det var netop en lidelse her, der blev behandlet imod. Kernen i et af kvindens æg blev taget ud og indsat i et donoræg, som fik sin kerne taget ud. Donorægget blev befrugtet med mandens sæd.

De amerikanske læger har undersøgt barnets mitokondrier og siger, at risikoen for den genetiske lidelse er reduceret markant.

Eksperter siger, at det åbner for en ny æra inden for medicin og kan hjælpe andre familier med sjældne genetiske lidelser. Men de siger samtidig, at behandlingen skal være under stram kontrol.

- Dette er store nyheder og en stor ting. Det er revolutionerende, siger Ilic Dusko fra King's College London, der er ekspert i stamcelleteknik, til New Scientist. Han har ikke haft noget med den konkrete behandling at gøre.

Den kontroversielle teknik er kun lovlig i Storbritannien.

Den vellykkede behandling vil ifølge fertilitetseksperter hurtigt kunne nyde fremme andre steder i verden, skriver New Scientist.

Den jordanske kvinde havde tidligere fået to børn, der døde som spæde af den genetiske lidelse.

Der blev i 1990'erne forsøgt at bringe børn til verden med dna fra tre mennesker. Men i flere tilfælde kom der syge børn ud af det, og teknikken blev erklæret ulovlig.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx