Af - 16/07-16 09:10

OVERBLIK: Det ved vi om kupforsøget i TyrkietOVERBLIK: Det ved vi om kupforsøget i Tyrkiet

En del af militæret har forsøgt at afsætte præsident Erdogan i Tyrkiet og overtage magten i det store land.

Bildstrecke im Grossformat »

Dele af det tyrkiske militær erklærede fredag aften undtagelsestilstand i landet. Natten igennem har der været kampe mellem regeringsstyrker og kupmagere.

Rejseselskaber masseaflyser afgange til Tyrkiet
Rejseselskaber masseaflyser afgange til Tyrkiet

Her er, hvad vi ved indtil videre:

* Lørdag morgen siger tyrkiske myndigheder, at kampene er så godt som overstået, og tv-billeder viser kupmagere, der overgiver sig til regeringsstyrker.

* Den del af militæret, der står bag kupforsøget i Tyrkiet, har dog udsendt en meddelelse, hvor der står, at de vil kæmpe videre.

* Dødstallet efter kupforsøget mod den tyrkiske præsidents regering er blevet opjusteret til 90 fra 60 lørdag formiddag.

*1154 mennesker meldes såret på tværs af landet.

Kristian Jensen bakker op om tyrkisk regering i kupforsøg
Kristian Jensen bakker op om tyrkisk regering i kupforsøg

* 1563 tyrkiske soldater er blevet anholdt for at have været involveret i kupforsøget. Det skriver AFP. Tyrkiske myndigheder oplyser desuden, at 29 oberster og fem generaler er blevet fjernet fra deres poster.

* Ifølge AFP har knap 200 soldater overgivet sig ved det tyrkiske militærs hovedkvarter.

* Kuppet blev først kendt i offentligheden, da den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim, omkring klokken 22 dansk tid sagde, at der er et kupforsøg i gang i Tyrkiet.

* Cirka en time senere annoncerede den statslige tv-station TRT, at et kup fandt sted, og at der var indført militær undtagelsestilstand i landet. TRT gik efterfølgende i sort, men senere på natten begyndte stationen at sende igen.

Udenrigsministeriet fraråder rejser til uroligt Tyrkiet
Udenrigsministeriet fraråder rejser til uroligt Tyrkiet

* I løbet af natten mellem fredag og lørdag har der i Istanbul været meldinger om eksplosioner i Atatürk-lufthavnen og på Taksimpladsen, mens der i Ankara meldes om adskillige eksplosioner ved parlamentet.

* Erdogan landede i Istanbul omkring klokken 3 natten til lørdag. Her sagde han, at han forbliver Tyrkiets præsident, og at han vil straffe kupmagere hårdt samt rydde op i militæret. Han skød skylden for kuppet på sin ærkefjende, imam Fethullah Gülen.

* Samtlige politiske partier i parlamentet i Tyrkiet samt en lang række militære ledere har i løbet af natten meldt ud, at de støtter præsident Erdogan. Den øverste general for Tyrkiets militær er dog ifølge præsident Erdogan forsvundet.

* Udenrigsministeriets Borgerservice har opdateret sin rejsevejledning, så man nu fraråder alle unødige rejser til Tyrkiet.

/ritzau/

LÆS OGSÅ: Dansker tæt på lufthavnseksplosioner: Panikagtige tilstande

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx