Af - 25/01-16 13:24

WHO: Hjerneskadende virus spreder sig over AmerikaWHO: Hjerneskadende virus spreder sig over Amerika

Kun lande som Canada og Chile går fri, når zikavirussen spredes i Syd- og Nordamerika, meddeler WHO. Herhjemme følger SSI situationen tæt, men frygter ikke, at virus kommer til Danmark.

storybild

Zikavirus overføres lige som malaria og denguefeber via myg. (Billede: Polfoto/Arkiv)

Den myggebårne virus, som kan føre til hjerneskader på nyfødte børn, vil sprede sig over hele Amerika.

Det vurderer Verdenssundhedsorganisationen, WHO, som skønner, at det kun vil være lande som Canada og Chile, der går fri af den frygtede virus, som for gravide kan føre til misdannelser af babyer, der fødes med for små hoveder samt mere eller mindre alvorlige hjerneskader.

Gravide danskere bør genoverveje tur til Sydamerika
Gravide danskere bør genoverveje tur til Sydamerika

For langt hovedparten af de smittede er virussen dog ufarlig og giver alene influenzalignende symptomer.

I forbindelse med de Olympiske Lege til sommer i Rio de Janeiro har de brasilianske myndigheder nu lanceret en plan til bekæmpelse af den farlige virus. Landet har været hårdt plaget af virussen og kunne alene sidste år rapportere om flere end 2.400 tilfælde af mistanke om den neurologiske lidelse 'microcephalus' hos nyfødte mod 147 tilfælde i hele 2014.

Brasilien vil bekæmpe farlig zika-virus inden OL
Brasilien vil bekæmpe farlig zika-virus inden OL

Herhjemme oplyser Statens Serum Institut (SSI) over for metroxpress, at man følger situationen tæt og løbende rådgiver rejsende i det omfang, man har viden til.

Man frygter dog på ingen måde, at virussen spreder sig til Danmark:

- Virus forventes ikke at kunne udbredes i Danmark, idet de myg, der overfører zikavirus, ikke findes i Danmark. Teoretisk kan zika smitte med bloddonation og seksuelt, men for bloddonation gælder generelle regler for donorer, der har været uden for Danmark med dertil hørende smitterisiko for en række infektionssygdomme, siger afdelingslæge ved SSI Anders Koch og understreger, at problemerne kun eksisterer for personer, der enten er bosat i lande med zikavirus eller for rejsende i de givne lande.

Tre briter er smittet med den farlige zikavirus
Tre briter er smittet med den farlige zikavirus

Den britiske sundhedsstyrelse meddelte søndag, at tre briter er blevet smittet med zikavirus efter deres rejser til Colombia, Surinam og Guyan.

Statens Serum Institut råder alle rejsende til de ramte områder til at beskytte sig mod myggestik. Gravide eller kvinder, der påtænker at blive gravide, rådes til at overveje at udskyde ikke-nødvendige rejser.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx