Af - 23/08-14 08:34

Så er det afgjort: Ingen har rettigheder til denne abes selfieSå er det afgjort: Ingen har rettigheder til denne abes selfie

En amerikansk domstol har fastlagt, at man ikke kan sikre sig rettigheder til et billede, der er blevet taget af et dyr.

storybild

Der er ingen, der har rettighederne til et billede som dette. Det er nemlig en abe, der har trykket på knappen. (Billede: Wikiemedia Commons)

Som metroxpress skrev for et par uger siden, har der i den seneste tid været en hektisk debat om ophavsret, efter den britiske naturfotograf David Slater påstod at have rettighederne til et billede, en abe har taget af sig selv.

Selfie-elskende abe skaber slagsmål i retten
Selfie-elskende abe skaber slagsmål i retten

Nu har det amerikanske copyright-kontor afgjort sagen: et værk begået af et dyr kan ikke blive registreret. Det skriver Mashable.com.

- Kontoret vil ikke registrere værker, der er produceret af natur, dyr eller planter, lyder det i en pressemeddelelse omhandlende en opdatering af deres regulativer.

Opsigtsvækkende som det end måtte være, er det nok endnu mere forunderligt, at man også har bestemt, at materiale produceret af spøgelser og guder heller ikke kan registreres.

Hiphop-legender kræver 11 millioner af energidrik-firma
Hiphop-legender kræver 11 millioner af energidrik-firma

- Ligeledes kan kontoret heller ikke registrere et værk, der angiveligt er lavet af guddommelige eller overnaturlige væsener. Dog kan kontoret godt registrere et værk, hvor ansøgeren erklærer, at værket er inspireret af en guddommelig ånd, lyder det.

Debatten startede, efter David Slater havde besøgt en nationalpark i Indonesien, hvor han stødte på en sjælden macaque-abe. Denne abe fik så taget et billede af sig selv med David Slaters kamera, og dette billede endte efterfølgende på databasen Wikimedia Commons, der tilbyder licensfrie billeder til offentligt brug.

David Slater påstod, at Wikiemedia havde brudt hans rettigheder ved at bruge hans fotografi uden at betale. Wikimedia hævde derimod, at den, der trykker på knappen, har rettighederne til billedet.

Okay, det her ER den sejeste selfie nogensinde
Okay, det her ER den sejeste selfie nogensinde

Og dommen er altså nu faldet til Wikimedias fordel. ‘Et fotografi taget af en abe’ kan man ikke have rettighederne til, formulerer copyright-kontoret. Ligesåvel kan man heller ikke have rettigheder til et ‘vægmaleri malet af en elefant’ eller ‘et stykke drivtømmer formet af havet’.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Gorm og hans tre danske børn i dyb...
bt.dk
Tori lever som voksen-baby: Har endda...
bt.dk
United rejste sig efter kæmpe...
bt.dk
Denne sportsgren beskytter kroppen...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx