Af Jens Holmberg - 08/07-17 11:30

Udenlandske narkokarteller kan stå bag mystiske tyverier på svenske hospitalerUdenlandske narkokarteller kan stå bag mystiske tyverier på svenske hospitaler

Hospitalsudstyr til en værdi af 30 millioner svenske kroner er blevet stjålet fra svenske hospitaler, og nu mistænker politiet, at organiserede colombianske narkokarteller står bag.

storybild

Endoskopi-kamera (Billede: Wikimedia Commons)

Er de berygtede colombianske narkobaroner begyndt at dreje øjnene mod norden? Det svenske politi undersøger i hvert fald i øjeblikket flere tyverier på et svensk hospital, hvor 70 avancerede endoskopi-kameraer til en værdi af næsten 30 mio. svenske kr. er blevet stjålet.

Det skriver SVT.

En teori, som politiet i øjeblikket arbejder med, er, at det er et colombiansk narkokartel, der står bag tyverierne.

»Vi kan ikke udelukke, at tyverierne er koordineret eller udføres på en organiseret måde. Og vi har allerede haft nogle internationale oplysninger, der støtter det, siger leder af Rigskriminalpolitiet i Sverige, Håkan Wall.

På mindre end et år er hele fire hospitaler i Sverige været udsat for større tyverier. Tyvene har specialiseret sig i endoskopi, der er en lægevidenskabelig metode, hvor man med avanceret udstyr kan se direkte ind i kroppens hulrum, og udstyret til dette er voldsomt dyrt. Man bruger udstyret til at se og udføre indgreb i bl.a. maven og tarmene.

I weekenden gik det så ud over Karolinska Sygehuset i Stockholm, og politiet har mistanke om, at der er en sammenhæng mellem tyverierne, som efterforskes lokalt i de enkelte politikredse, men samtidig har fået assistance fra det svenske Rigskriminalpoliti.

Men det er ikke kun i Norden, at man oplever den slags tyverier.

Tidligere har flere andre lande i Europa oplevet flere tyverier af endoskoper på hospitaler, og det græske politi har også mistanke om, at colombianske narkohandlere kan være involveret.

Og hvad skal narkobosser dog bruge det her udstyr til? Det er der også en hel klar teori om. Nemlig for at se om deres narkokurerer aflevere alle de stoffer, som de gemmer i maven. En teori, som det svenske politi da heller ikke udelukker.

Svensk politi opfordrer nu hospitaler til at øge sikkerheden omkring udstyret. Flere sygehuse har lyttet til politiets anbefaling og vedtaget flere foranstaltninger, herunder installation af nye alarmsystemer.

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Yahya Hassan afbryder live-tv under...
bt.dk
Superliga-klub med vigtig besked før...
bt.dk
Medie: Prins Charles fik gæster til...
bt.dk
Arriva efter Støjbergs...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx