Af - 20/06-15 19:06

Skræmmende udmelding fra førende forskere: Masseudslettelse på vejSkræmmende udmelding fra førende forskere: Masseudslettelse på vej

- Hvis vi ikke gør noget, varer det højst tre generationer før mennesket får store problemer. Det fortæller forskere fra respekterede, amerikanske universiteter.

storybild

(Billede: Polfoto)

Den sjette masseudslettelse af livet på jorden kan være på vej. Det advarer en gruppe forskere fra de respekterede, amerikanske universiteter Stanford, Berkeley og Princeton nu om. Og de er slet ikke i tvivl.

De har kigget på udviklingen i, hvor mange racer af såkaldte 'hvirveldyr', der uddør. Hvirveldyr inkluderer pattedyr, fugle, fisk med flere, og der er forsvundet 400 arter i det 20. århundrede - og det er langt flere end normalt.

- (Studiet, red.) viser uden nogen større tvivl, at vi er på vej mod jordens sjette, store masseudslettelse.

Miljøorganisationer: Rød blok er den grønneste blok
Miljøorganisationer: Rød blok er den grønneste blok

Sådan siger Paul Erlich en af forfatterne bag studiet. Der har været fem såkaldte "masseudslettelser" i jordens historie, og den sidste var, da dinosaurerne uddøde som følge af en meteor for omkring 65 millioner år siden.

Deres viden baseres på den grundrate, man har fastslået, at dyrearter uddør mellem disse masseudslettelser. Og i sidste århundrede forsvandt dyrearterne omkring 100 gange hurtigere, end de havde gjort uden menneskelig indblanding.

TV: Her er klippet der skal vises ved jordens undergang
TV: Her er klippet der skal vises ved jordens undergang

Hvis hastigheden fortsætter som nu, anslår Erlich og de andre forskere, at mennesket vil have store problemer inden for tre generationer:

- Vi saver i den gren, vi sidder på.

- Hvis vi lader det fortsætte, vil det kunne tage flere millioner af år, før jorden er den samme igen. Og vores art (menneskerne, red.) vil sandsynligvis forsvinde tidligt.

Denne forfærdelige besked, fortæller den mexicanske chef-forsker, Dr Gerardo Ceballos. Men der er håb i følge forskerne, hvis vi tager det seriøst. De fortæller:

- Det vil kræve hurtige og intensiverede indsatser for at passe på allerede truede dyrearter.

Klimaforandringer truer hver sjette dyrearts overlevelse
Klimaforandringer truer hver sjette dyrearts overlevelse

Og det gør vi, fortæller de, ved ikke at fratage dem deres habitater og udnytte det til økonomisk vækst, mens vi begynder virkeligt at tage klimaændringerne seriøst.


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx