Af Ritzau - 11/06-17 19:48; Opdateret: 12/06-17 04:18

Alt tyder på valgsejr til Kosovos gamle garde af krigereAlt tyder på valgsejr til Kosovos gamle garde af krigere

De 120 nye folkevalgte i Kosovo skal håndtere et spændt forhold til naboerne og anklager om krigsforbrydelser.

storybild

Ramush Haradinaj, der håber at vende tilbage til posten som premierminister, afgiver sin stemme i Kosovos hovedstad, Pristina, søndag. (Billede: Reuters/Hazir Reka)

En koalition med tidligere premierminister Ramush Haradinaj i spidsen ser ud til at vinde søndagens parlamentsvalg i Kosovo.

Bliver han ny regeringsleder, ventes det at forværre relationerne til Serbien, som har udstedt en international arrestordre på Haradinaj for påståede krigsforbrydelser.

Med 70 procent af stemmerne talt op natten til mandag står koalitionen, som de lokale medier har døbt "krigsfløjen", til 34,3 procent af stemmerne. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ramush Haradinaj og andre af koalitionens topfolk deltog i krigen mod serbiske styrker i slutningen af 1990'erne. I Kosovo bliver Haradinaj ofte refereret til som Rambo, skriver nyhedsbureauet AFP.

Haradinajs lille parti, Alliancen for Kosovos Fremtid (AAK), har indgået en valgaftale med præsident Hashim Thacis centrumhøjreparti, Kosovos Demokratiske Parti (PDK), der er landets største.

Oppositionspartiet Vetevendosje (VV) ser med godt 26 procent ud til at fordoble sin opbakning i forhold til det forrige valg. Partiet er gået til valg på løfter om at bekæmpe korruption. Det skriver Reuters.

Kosovos Demokratiske Liga (LDK) står til knap 26 procent af stemmerne.

Udfordringerne står i kø for det kommende parlament.

Ikke alene skal der tages hånd om et af de store stridspunkter - det lille Balkan-lands grænse til Montenegro, som i maj fældede regeringen.

De 120 folkevalgte skal også håndtere et spændt forhold til nabolandet Serbien, en udbredt korruption og ikke mindst udsigten til, at nogle af de politiske ledere kan blive sigtet for krigsforbrydelser.

En nyetableret domstol skal tage stilling til, om medlemmer af Kosovos Befrielseshær (UCK) begik krigsforbrydelser, da de kæmpede mod serbiske styrker.

Præsident Hashim Thaci og den afgående parlamentsformand, Kadri Veseli, er ifølge AFP to af de navne, der kan være at finde på listen over personer, som skal stilles for domstolen.

Det er kun tredje gang, at vælgerne i Kosovo går til stemmeurnerne, siden landet løsrev sig fra Serbien og erklærede sig uafhængigt i 2008.

Omkring 1,9 millioner vælgere havde mulighed for at stemme ved valget. Men mange holdt sig væk.

Deltagelsen ved søndagens valg var med godt 41 procent nogenlunde lige så lav som ved valget i 2014.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx