31/07-17 18:01; Opdateret: 31/07-17 18:55

Isoleret Qatar klager til WTO over naboers handelsboykotIsoleret Qatar klager til WTO over naboers handelsboykot

Det arabiske emirat Qatar forsøger at slippe for handelsboykot ved at rejse formel sag ved WTO.

storybild

Qatar har indgivet en klage ved WTO over det handelsboykot, som landet er blevet underlagt af Saudi-Arabien, Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater. Scanpix/Fabrice Coffrini/arkiv

Doha. Qatar har indgivet en klage ved WTO over den handelsboykot, som landet er underlagt af Saudi-Arabien, Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater.

Det fortæller Qatars repræsentant i Verdenshandelsorganisationen, Ali Alwaleed al-Thani, i et interview med nyhedsbureauet Reuters.

Klagen til WTO er første skridt i en formel proces. Det betyder, at Qatar og de tre lande har 60 dage til at finde en løsning. Ellers kan det føre til en egentlig retstvist med mulige handelssanktioner til følge.

Det lille emirat på Den Arabiske Halvø har også rejst sagen i FN's Internationale Organisation for Civil Luftfart (Icao).

Qatars økonomi er hårdt ramt af den snart to måneder lange handelsblokade.

I juni var Qatars import af varer 40 procent lavere end i juni 2016.

Og i forhold til maj, hvor samhandlen var normal, var importen i juni 38 procent lavere.

Mens indførslen af varer dykker, steg eksporten i juni cirka fem procent i forhold til samme måned året før.

Handelstallene er de første, som er offentliggjort, siden flere lande 5. juni afbrød al samhandel med Qatar, skriver avisen Financial Times.

Ifølge avisen forsøger Qatar at holde strømmen af varer fra udlandet flydende ved at benytte havne i Oman, der holder sig neutral i konflikten.

Saudi-Arabien beskylder sammen med Egypten, De Forenede Arabiske Emirater og Bahrain den lille ørkenstat for at være med til at skabe uro i regionen og støtte ekstremistiske organisationer økonomisk.

Qatars forhold til Iran er også et problem, mener de fire lande. Qatar afviser beskyldningerne. Landet har indtil videre afvist at opfylde de krav, som de fire lande har stillet for at indstille deres boykot.

Kvartetten af lande sagde søndag, at den var "parat til dialog", såfremt Qatar udtrykker "reel villighed" til at stoppe terrorfinansiering, ophøre med at blande sig i andre landes anliggender og komme med et svar på de i alt 13 fremsendte krav.

De indeholder blandt andet en tvangslukning af nyhedskanalen al-Jazeera, der ligger i Qatars hovedstad, Doha. De fire lande kræver også udstationerede soldater fra Tyrkiet hjemsendt.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Traditionsklub tilbage i Superligaen...
bt.dk
Pippa Middleton stjal billedet til...
bt.dk
Tidligere skovrider med...
bt.dk
Medie: Prins Charles fik gæster til...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx