Af Ritzau - 06/10-16 20:14; Opdateret: 06/10-16 22:13

Obama erklærer undtagelsestilstand inden orkan rammer FloridaObama erklærer undtagelsestilstand inden orkan rammer Florida

Matthew har udviklet sig til en kraftig kategori 4-orkan og ventes at kunne skabe store ødelæggelser.

storybild

Ted Houston og hans hund, Kermit, på Palm Beach i Florida. Orkanen Matthew nærmer sig med vindstød på 220 kilometer i timen. (Billede: Scanpix/Joe Raedle)

Præsident Obama erklærer undtagelsestilstand i Florida, hvor det er ventet, at orkanen Matthew vil gå i land torsdag aften.

Undtagelsestilstanden gør det muligt at aktivere det nationale katastrofeberedskab.

Skoler, indkøbscentre og offentlige institutioner er lukket, fly er aflyst og lufthavnene lukket ned, og lokale medier beskriver, hvordan Floridas indbyggere har hamstret mad og brændstof.

Uvejret har udviklet sig til en kraftig kategori 4-orkan og ventes at kunne forårsage store ødelæggelser.

Delstatens guvernør, Rick Scott, advarer om et muligt katastrofescenarie, hvis orkanen stryger ind over fastlandet med fuld kraft.

Der er allerede iværksat en storstilet evakuering af omkring 1,5 millioner mennesker fra udsatte områder i Florida.

- Evakuer, evakuer, evakuer. Tiden er ved at løbe ud, sagde Rick Scott torsdag morgen.

Han sendte en sidste advarsel til de indbyggere, der ikke har forladt de mest udsatte kystområder.

- Denne storm vil slå jer ihjel, sagde guvernøren.

Torsdag aften dansk tid er nogle af delstatens turistattraktioner som Disney World, Sea World og Universal Studios i gang med at lukke og sende gæsterne hjem.

Meteorologerne advarer om, at orkanen Matthew bevæger sig med 220 kilometer i timen. Den kan medføre store oversvømmelser, når den ventes at ramme Florida natten til fredag.

Omkring en million mennesker er evakueret i South Carolina, og også i Georgia er en halv million indbyggere blevet rådet til at forlade deres hjem.

Mens Matthew har samlet styrke ude over Atlanterhavet og har kurs mod Florida, er endnu en orkan - der har fået navnet Nicole - ved at danne sig syd for Bermuda, oplyser det amerikanske orkancenter ifølge AFP.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx