Af Ritzau - 08/12-16 10:01; Opdateret: 08/12-16 10:43

Visumfrihed er lige om hjørnet for Georgien og UkraineVisumfrihed er lige om hjørnet for Georgien og Ukraine

EU er enig om nødbremse, der kan suspendere visumfrihed, hvis der kommer for mange indrejsende.

storybild

Den sidste forhindring er blevet fjernet. Nu kan Georgien og Ukraine snart se frem til visumfri indrejse i EU. (Billede: Reuters/Gleb Garanich)

Det sidste bump på den lange vej til visumfrihed for Ukraine og Georgien er blevet fjernet.

Det Europæiske Råd og EU-Parlamentet er blevet enige om en nødbremse, der kan trækkes i og derved suspendere visumfriheden, hvis antallet af indrejsende bliver ukontrollabelt.

Nødbremsen var det sidste, der manglede at blive forhandlet på plads for at kunne tildele de to østeuropæiske lande fri indrejse i EU i maksimum 90 dage.

- Aftalen er afbalanceret og ekstremt vigtig for både effektiviteten og troværdigheden af unionens politik for visumliberalisering, siger Robert Kalinak, der repræsenterer det slovakiske EU-formandskab:

- Den nuværende suspenderingsmekanisme er ikke tidssvarende, og den vil nu blive forbedret.

Nødbremsen betyder, at det bliver lettere for et medlemsland at meddele det officielt til EU-Kommissionen, hvis det oplever ukontrollabel indrejse af personer fra Georgien eller Ukraine.

Det vil altid være op til kommissionen at vurdere, om nødbremsen skal trækkes.

Der er ikke sat tal på, hvornår indrejsen kan opfattes som ukontrollabel. Det vil altid være et skøn fra medlemsland til medlemsland.

Desuden skal kommissionen hvert år sende rapporter til EU-Parlamentet og Det Europæiske Råd og gøre rede for, om de lande, der er blevet tildelt visumfri indrejse, fortsat lever op til de nødvendige kriterier.

Visumfriheden har været et meget højt ønske for de to lande, som gerne vil vriste sig fri af Rusland og knytte tættere bånd til EU.

EU har brugt visumfriheden som gulerod for især at få det politisk ustabile og splittede Ukraine til at gennemføre nødvendige reformer.

Der bor omkring 45,5 millioner mennesker i Ukraine og omkring 5 millioner i Georgien. Begge lande har tidligere hørt under Sovjetunionen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny fupside kan snyde dig for...
bt.dk
Vigtig bro lukker i knap et halvt år:...
bt.dk
Jeg blev ringet op af en fremmed...
bt.dk
Har fem børn og 18 år yngre kæreste:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx