Af Ritzau - 20/10-16 15:06; Opdateret: 20/10-16 18:01

EU's Tusk truer Rusland med sanktioner på grund af SyrienEU's Tusk truer Rusland med sanktioner på grund af Syrien

EU-præsidenten advarer om, at den kriseramte frihandelsaftale med Canada kan blive EU's sidste.

storybild

EU-præsident Donald Tysk truer Rusland med nye sanktioner, hvis angrebene på civile og hospitaler i den syriske storby Aleppo fortsætter. (Billede: Scanpix/Thierry Charlier)

EU må holde alle muligheder åbne - også for nye sanktioner mod Rusland - hvis angrebene på civile og hospitaler i den syriske storby Aleppo fortsætter.

Sådan lyder advarslen fra EU-præsident Donald Tusk torsdag ved ankomsten til EU-topmødet i Bruxelles.

- I dag handler det ikke om beslutninger.

- Men jeg vil understrege, at EU skal holde alle muligheder åbne, inklusive sanktioner, hvis forbrydelserne fortsætter, siger Donald Tusk.

EU-landene ventes i deres konklusioner fra topmødet at true med sanktioner mod personer og enheder, der står bag det, blandt andre den britiske premierminister har kaldt "grusomheder" i Syrien.

- Det er en trussel om sanktioner mod alle, der støtter det syriske regime, siger en højtstående EU-embedsmand.

EU-præsidenten advarer samtidig om, at den kriseramte frihandelsaftale med Canada - den såkaldte Ceta-aftale - kan blive EU's sidste.

- Hvis vi ikke kan overbevise folk om, at handelsaftaler er i deres interesse, så kan vi ikke opbygge folkelig støtte for frihandel.

- Og jeg frygter, at det betyder, at Ceta kunne blive vores sidste frihandelsaftale, siger Donald Tusk.

Det akutte problem for EU-landene er, at parlamentet i den belgiske region Vallonien har stemt nej til EU's frihandelsaftale med Canada.

Det blokerer for, at den belgiske regering og dermed hele EU kan sige ja.

Hele frihandelsaftalen risikerer nu at falde på gulvet blot få dage før den planlagte underskrivelse i Bruxelles på et topmøde 27. oktober mellem EU og Canada.

EU-landene frygter nu, at en vallonsk torpedo kan lægge hele deres handelspolitik i ruiner.

Derfor vil de under det igangværende EU-topmøde lægge maksimalt pres på lederen af den vallonske delstatsregering, socialisten Paul Magnette, for at få ham til at give sig.

EU-præsidenten siger, at han håber, at der senest fredag ligger en aftale, der kan bane vejen for, at EU og Canada kan underskrive den nye frihandelsaftale i den kommende uge.

- Jeg håber, at Belgien endnu engang vil bevise, at de er de sande mestre i at lave kompromisser, siger Donald Tusk.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx