Af Ritzau - 25/01-17 19:09; Opdateret: 25/01-17 20:43

Trump underskriver dekret om Mexico-murTrump underskriver dekret om Mexico-mur

Byggeri af mur mod Mexico begynder hurtigst muligt, siger Trump, der onsdag udstak ordrer om indvandring.

storybild

En amerikansk grænsebetjent holder øje med grænsen fra sin bil ved det eksisterende grænsehegn mellem USA og Mexico. Grænsehegnet rækker omkring 1000 kilometer i alt, men har hidtil ikke holdt indvandrerne ude. (Billede: Reuters/Mike Blake)

USA's præsident, Donald Trump, har onsdag underskrevet et dekret om byggeri af den omstridte mur langs grænsen til Mexico.

Dekretet, der handler om indvandring og grænsesikkerhed, omfatter byggeri af en stor "fysisk barriere" ved grænsen til Mexico.

Det oplyser talsmanden i Det Hvide Hus, Sean Spicer, på et pressemøde.

- At bygge denne barriere er mere end blot et valgløfte. Det er et fornuftigt første skridt i retning af reelt at sikre vores porøse grænse, sagde Spicer, kort inden præsidenten underskrev dekretet.

- Det vil dæmme op for strømmen af narko, kriminalitet og ulovlig indvandring til USA.

Trump underskrev desuden en ordre om, at byer og delstater, der huser mange indvandrere uden opholdstilladelse, og som ikke samarbejder med føderale myndigheder om indsatser mod ulovlig indvandring, vil miste støtte fra de føderale kasser.

- Det amerikanske folk skal ikke længere tvinges til at yde støtte til denne foragt for vores love, siger Sean Spicer.

Talsmanden siger også, at USA med det nye dekret vil stoppe den hidtidige praksis, hvor amerikanske myndigheder ikke med det samme har fængslet eller deporteret de indvandrere, der tages i at krydse grænsen på ulovlig vis.

Trump-regeringen planlægger at gøre plads til at tilbageholde ulovlige indvandrere langs med grænsen, så det er billigere og nemmere at sende dem retur.

De første mursten i den meget omtalte mur, som var et af Trumps helt store valgløfter, vil blive lagt hurtigst muligt. Det lover den nye præsident selv i et interview med tv-stationen ABC News.

Ifølge et uddrag af interviewet siger Trump, at planlægningen af byggeriet er gået i gang, og at selve det fysiske byggeri måske vil gå i gang inden for nogle måneder.

Over for ABC News gentager Trump også sit løfte fra valgkampen om, at det bliver Mexico, der kommer til at betale for muren mellem de to lande.

I første omgang bliver det måske de amerikanske skatteydere, der kommer til at betale. Men i sidste ende vil Mexico komme til at refundere omkostningerne, siger præsidenten.

- Absolut. 100 procent, siger Trump til ABC News.

Han tilføjer, at forhandlingerne med Mexico om refusion vil begynde "relativt snart".

Trump har gentagne gange fastholdt, at Mexico skal betale for etablering af muren. Det har den mexicanske præsident, Enrique Peña Nieto, dog afvist.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

AC sables ned efter brøler:...
bt.dk
Vestager uddeler milliardbøder for...
bt.dk
Ejgil på 72 er træt af overklassen:...
bt.dk
Far til 14-årige og udviste Yiming:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx