Af Jeppe Pedersen - 01/11-17 22:44

Ny sag kan vælte Trump: 'Det er hamrende alvorligt'Ny sag kan vælte Trump: 'Det er hamrende alvorligt'

- Den næste, man vil kigge på, er Trump.

storybild

Donald Trump står skidt efter en tidligere medarbejder af staben har erkendt sig skyldig i at have løjet om russiske forbindelser til FBI. (Billede: CARLOS BARRIA)

USAs præsident, Donald Trump, er i store vanskeligheder, efter at flere af hans tætteste medarbejdere er blevet anklaget for at konspirere mod USA og lyve for FBI.

Det mener ekspert i amerikansk politik og ejer af kongressen.com, Anders Agner Pedersen.

George Papadopoulos, der var udenrigspolitisk rådgiver for Trump-kampagnen, erkendte sig 5. oktober skyldig i at have forsøgt at skjule sin kontakt med en professor, der havde forbindelse til Moskva. Professoren skal have tilbudt 'snavs' om Trumps demokratiske rival i valgkampen, Hillary Clinton.

Samtidig er Trumps tidligere kampagnechef, Paul Manafort, og hans tidligere partner Rick Gates officielt blevet anklaget for at konspirere mod USA af efterforskningslederen Robert Mueller.

Det faktum, at det er tre personer, der har været meget tæt på Trump, gør sagen vanskelig for præsidenten.

»Det er hamrende alvorligt. Trumps største udfordring er, at der ikke er mange, der har været tæt på ham i hans 10 måneder som præsident og i valgkampen. Så når man allerede er inde og kigge på kampagnechefen nu, er den næste person, man vil kigge på, Donald Trump Jr. - hans ældste søn - og Jared Kushner - hans svigersøn - og så er det jo Donald Trump selv,« siger Anders Agner Pedersen.

Professoren med de russiske forbindelser skulle have sagt til George Papadopoulos, at 'russerne har nogle af Clintons e-mails', ved et morgenmadsmøde på et hotel i London i april.

Dagen efter skal Papadopoulos have sendt en e-mail til en af rådgiverne i Trumps kampagnestab med ordlyden:

'Jeg er i besiddelse af nogle vigtige meddelelser fra Moskva om en rejse, når tidspunktet er rigtigt'.

Papadopoulos blev anholdt i juli og er blevet afhørt gentagne gange af myndighederne. Han har fået ordre til ikke at tage kontakt til personer fra Trumps stab, efter at han erkendte sig skyldig i at have forsøgt at skjule sin kontakt med den unavngivne professor.

Separate anklager, som er rejst af Mueller mod Trumps tidligere nære medarbejder Paul Manafort og Manaforts tidligere partner Rick Gates, synes ikke at være direkte relateret til deres arbejde for præsidenten.

Men sagen omkring Papadopoulos synes at være tæt på de centrale spørgsmål i Muellers efterforskning: Forsøgte Rusland at påvirke præsidentvalget? Havde Trumps stab kendskab til det?

Sagen mod Donald Trump drager visse paralleller til Watergate-skandalen under præsident Nixon i 1970'erne. Og Donald Trump står ifølge Anders Agner dårligere rustet end Nixon.

»Det er svært at sammenligne med Nixons Watergate-skandale, da det jo er en anden type sag. Men under Nixon gik der flere år og en masse medarbejdere blev fyret, og man prøvede at tørre det af på dem, som f. eks. stabschefen. Problemet med Trump er, at han har så få folk omkring sig, som han kan ofre,« siger Anders Agner Pedersen og peger på, at sagen kommer på et skidt tidspunkt for Trump.

»Sagen kommer oven i, at Donald Trump ikke er godt kørende i forevejen. Han får intet igennem politisk, og han har den laveste approval-rating nogensinde. Det, vi venter på nu, er, hvad det næste bliver fra Mueller side. Vi ved, der kommer mere, men vi ved ikke hvad, eller hvornår,« siger Anders Agner Pedersen.

Ifølge tilgængelige dokumenter fra undersøgelserne har en FBI-agent, der arbejder for Mueller, meget ligefremt givet udtryk for, at andre personer fra Trumps stab snart kan afhøres.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

DMI: Nu bliver vejret helt anderledes
bt.dk
Dansk reality-deltager har fået...
bt.dk
Forandret for altid? Astronaut er...
bt.dk
Stjerne-skuespiller blev til grin...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx