Af Ritzau - 24/11-16 17:35

Norge varetægtsfængsler kontroversiel mullahNorge varetægtsfængsler kontroversiel mullah

Mullah Krekar skal være i politiets varetægt, indtil det er endeligt besluttet, om han udleveres til Italien.

storybild

Najmaddin Faraj Ahmad, også kendt som mullah Krekar, er varetægtsfængslet, mens Norge behandler en anmodning fra Italien om at få ham udleveret. (Arkivfoto) (Billede: Reuters/Ntb Scanpix)

Mullah Krekar, en meget omstridt islamist i Norge, blev torsdag varetægtsfængslet.

Politiets Sikkerhedstjeneste i Norge (PST) frygter, at mullah Krekar vil forsøge at undslippe udlevering til Italien, hvor han er sigtet for terrorplanlægning.

Det norske justitsministerium er ved at behandle en anmodning fra Italien om at få ham udleveret. Op til fire uger efter den beslutning er klar, kan Krekar holdes varetægtsfængslet.

Højesteret fastslog onsdag, at den irakisk-kurdiske prædikant kan udleveres til Italien.

Mullah Krekar blev pågrebet for et år siden i en aktion på anmodning fra italiensk politi. Myndighederne i Italien mener, at Krekar leder et terrornetværk.

Mullah Krekars rigtige navn er Najmaddin Faraj Ahmad. Han kom til Norge som kvoteflygtning i 1991, og i 2003 blev han af hensyn til rigets sikkerhed dømt til udvisning.

Men da han risikerer at blive udsat for tortur og henrettelse i Irak, hvor han kommer fra, kan udvisningen ikke håndhæves.

I 2010 blev han idømt to år og ti måneders fængsel for trusler mod Høyre-leder Erna Solberg, der i dag er landets statsminister, og tre kurdere.

I et NRK-interview har Krekar sagt, at han støtter massakren på det satiriske franske magasin Charlie Hebdo. Han støtter også norske unge, som rejser til Syrien for at kæmpe på Islamisk Stats side.

Desuden mener han, at nordmænd, der tegner profeten Muhammed, fortjener at dø.

Den norske justitsminister, Anders Anundsen, har oplyst, at ministeriet nu vil se på, om den italienske begæring om udlevering nu skal efterkommes.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekstremt rekordforsøg - nu kan Casper...
bt.dk
Vildt Ronaldo-show og NI mål: Real...
bt.dk
Danskere snyder eller dummer sig:...
bt.dk
LIGE NU: Politiet massivt til stede...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx