Af - 10/08-15 12:24; Opdateret: 10/08-15 12:50

TEORI: Dyrenes øjne afslører om de er rovdyr eller byttedyrTEORI: Dyrenes øjne afslører om de er rovdyr eller byttedyr

Dyrs øjne afslører, om de jager eller bliver jagtet, viser ny forskning.

storybild

Hvorfor er der nogle dyr, som har vandrette pupiller, mens andre har lodrette?

Det har nogle forskere fundet svaret på, efter de har undersøgt øjnene på 216 dyrearter.

De lodrette pupiller tilhører typisk de benhårde rovdyr som katte og slanger, der bruger de lodrette pupiller til at jage bytte, skriver forskerne fra University of California, Berkeley, og Durham University in Britain i det videnskabelige tidsskrift Science Advances.

Dyr med vandrette pupiller har på den anden side brug for at holde udkig og spotte rovdyr på lang nok afstand til at kunne flygte.

Heste og geder har pupiller, som flugter med jorden.

Dyr som heste og geder skal eksempelvis kunne være på vagt for angreb fra alle retninger. Og der hjælper de vandrette pupiller. I forsøg med dyreøjnene har forskerne nemlig påvist, at de vandrette pupiller lukker mere lys ind og dermed gør det lettere at se bevægelse i horisonten, lyder det fra forskerne, ifølge The New York Times.

Men der kommer teorien og pupillerne i modvind. For byttedyr går ofte med mulen mod jorden og græsser det meste af dagen. Og hvis en ged stikker hovedet mod jorden, vil de vandrette pupiller så ikke vende lodret lige pludseligt?

Nej, siger forskerne, som under projektet gjorde en interessant undersøgelse, da de fotograferede geder i en zoologisk have.

Gedernes øjne roterede nemlig op til 50 grader, så pupillerne stadig var parallel med jorden.

Flere forskere har dog kritiseret undersøgelsens konklusioner - eksempelvis Ronald H.H. Kröger, der er biolog ved universitet i Lund i Sverige.

- Der er alt for mange undtagelser til den regl, som forfatterne mener, de har opdaget. Så der må ligge mere i forklaringen om pupiller end blot, om det er et byttedyr eller et rovdyr, siger han til The New York Times.

Eksempelvis er pupillerne på en tiger eller en løve heller ikke lodrette, selvom de i den grad må betragtes som rovdyr. Her er pupillerne runde.

En tiger eller en løve har til gengæld runde pupiller.

Ifølge avisen forklarer forskere det med, at en tiger eller en løve er højere end en kat eller en slange, og dermed behøver de ikke kompensere for højden.

Men heller ikke den køber kritikerne, som peger på det ganske lille dyr chinchillaen, også har øjne med lodrette pupiller.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx