08/09-17 07:06; Opdateret: 08/09-17 22:53

58 er døde efter kraftigste jordskælv i Mexico i over 100 år58 er døde efter kraftigste jordskælv i Mexico i over 100 år

Fredag blev Mexico ramt af det kraftigste jordskælv i mange år, som kunne mærkes af 50 millioner indbyggere.

storybild

Jordskælvet ved Mexico har givet store skader i delstaten Oaxaca. Det er også her, at der er meldt om flest omkomne. Scanpix/Oscar Garcia

Mexico City. Et jordskælv med en størrelse på 8,1 ramte fredag morgen dansk tid ud for Chiapas i det sydlige Mexico, og sent fredag aften dansk tid er foreløbig 58 mennesker meldt omkommet af myndighederne.

Det er det kraftigste jordskæv, som har ramt Mexico i over 100 år.

En række bygninger i det sydlige Mexico er helt eller delvist styrtet sammen. Værst ser det ud i byen Juchitan i den sydlige stat Oaxaca. Her ligger dele af rådhuset, et hotel og en pub i grus.

Mindst 45 har mistet livet i Oaxaca, oplyser lederen af landets civilforsvar, Luis Felipe Puente, på Twitter.

Derudover er ti personer ifølge Puente bekræftet døde i Chiapas og tre i Tabasco - heraf to børn, da en mur væltede ned over dem.

Jordskælvets styrke gør det sandsynligt, at dødstallet kan blive noget højere.

Der blev umiddelbart efter jordskælvet udsendt et tsunamivarsel ved den mexicanske vestkyst og hele vejen til Ecuador i Sydamerika. Men faren drev over.

Der er målt bølger en meter over niveauet ved tidevand. Det oplyser Tsunami-varslingscentret for Stillehavet. Tidligere var der advaret om tre meter høje bølger.

Jordskælvet ramte, mens det var nat i Mexico og i landene i regionen.

Skælvet ramte i 33 kilometers dybde ud for stillehavskysten cirka 120 kilometer sydvest for byen Tres Picos i Chiapas. Det oplyser USA's Geologiske Tjeneste.

- Baseret på de tilgængelige data, så kan brede og farlige tsunamibølger ventes på nogle strækninger langs kysten, lød det tidligere fra Tsunami-varslingscentret for Stillehavet.

Mexicos agentur for borgerbeskyttelse oplyser, at det er det kraftigste jordskælv, der har ramt landet siden 1985.

Ifølge præsident Enrique Peña Nieto kunne selve skælvet, der er "det største registrerede i landet de seneste 100 år", mærkes af omkring 50 millioner ud af Mexicos cirka 120 millioner indbyggere.

Skælvet kunne også mærkes i hovedstaden Mexico City, der er en af verdens største byer.

Her strømmede mange folk ud i gaderne i pyjamas ved midnatstid, hvor jordskælvet ramte ud for Chiapas over 800 kilometer fra hovedstaden.

- Jeg har aldrig været nogen steder, hvor jorden bevægede sig så meget. Til at begynde med grinte jeg, men da lysene gik ud, vidste jeg ikke, hvad jeg skulle gøre, siger den 31-årige Luis Carlos Briceno.

Jordkælvet, som ramte Mexico City i 1985, kostede ifølge de officielle dødstal 5000 mennesker livet. Men mange mente dengang, at jordskælvet havde krævet langt flere ofre.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

NHL-dansker røg ud af slutspillet:...
bt.dk
Flyselskab med vildt tilbud: Få penge...
bt.dk
BT afslører: Counter-Strike-hold i...
bt.dk
Så er det afgjort: Vinder guld for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx