Af Ritzau - 24/11-16 06:01

Ukraines vej til selvstændighed begynder med gassenUkraines vej til selvstændighed begynder med gassen

EU kæmper for en selvstændig gasforsyning til Ukraine, så landet kan vristes fri af russisk afhængighed.

storybild

Energiforsyning og gas er et af de helt store politiske emner på topmødet i Bruxelles torsdag, hvor Ukraine og EU forsøger at knytte tættere bånd for at få Rusland på afstand. (Billede: Scanpix/Genya Savilov)

Hvis Ukraine skal udvikle sig til et selvstændigt og fredeligt land, er førsteprioritet at gøre landet uafhængigt af gas fra Rusland.

Sådan lyder det fra flere EU-diplomater forud for et topmøde i Bruxelles torsdag, hvor Ukraines præsident Petro Porosjenko mødes med EU-præsident Donald Tusk og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

- Vi er meget ivrige efter at bevæge os fremad, og vi arbejder intensivt på den ukrainske side for at skabe forandring og udvikling, siger en højtstående EU-diplomat tæt på forhandlingerne.

Ukraine importerer i øjeblikket 18 procent af dets gas direkte fra Rusland.

Men de virkelige tal er dog meget større, da 90 procent af den slovakiske gas og 45 procent af den ungarske og polske gas, som Ukraine ellers importerer, kommer direkte fra Rusland.

Rusland bruger den magt geopolitisk og økonomisk, og derfor skal den afskæres.

Det siger Martin Lidegaard (R), der er tidligere udenrigs- og klimaminister, nuværende udviklingsordfører samt stor fortaler for at skabe et energimæssigt selvstændigt Ukraine.

- Desværre har Putins (Vladimir Putin, Ruslands præsident, red.) regime vist, at de anvender deres energipolitik som strategisk magtmiddel, siger han.

Rusland har blandt andet lukket ned for al gassen til Ukraine i vinterperioden sidste år som et politisk svar på, at Ukraine slukkede for strømmen til Krim-halvøen, som Rusland har annekteret.

Senest har det vakt stor furore i Ukraine og resten af Østeuropa, at Rusland planlægger at bygge en gasforbindelse uden om landene direkte til Europa, således at Rusland ikke behøver at betale transitafgift til ukrainerne.

Flere har desuden påpeget, at det vil gøre Rusland i stand til at lukke for gas til Østeuropa uden at gå glip af eksportindtægter.

Transitindtægterne fra Rusland er den største indtægtskilde for Ukraine, og flere ukrainske politikere har sagt, at en sådan gasforbindelse - der går under navnet Nordstream 2 - vil efterlade landet i ruiner.

I kampen mod et mere energimæssigt selvstændigt Ukraine lokker EU med øget samhandel og udsigten til stabil, bæredygtig energilevering fra Europa.

Og det er det eneste svar, hvis man skal gøre op med oligarkerne - de russiske rigmænd - og hele den meget korrupte praksis, der er i den ukrainske statsadministration, lyder det fra Martin Lidegaard.

- Det er EU, der kan give Ukraine en mere alternativ energiforsyning og presse på med stok og gulerod for at få Ukraine til at tage de helt nødvendige beslutninger i deres energisektor, som kan reformere den politiske virkelighed.

- Hvis EU ikke beslutter sig for at føre en aktiv politik på det her område, så sker der ikke noget. Så enkelt er det, siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Michelin-kok udvider populær...
bt.dk
Morgenmadsprodukt kaldes tilbage:...
bt.dk
Rystende overvågningsvideo afslørede...
bt.dk
Mand død i brand
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx