18/01-18 10:18; Opdateret: 18/01-18 18:15

Briterne vil betale 375 millioner for mere sikkerhed i CalaisBriterne vil betale 375 millioner for mere sikkerhed i Calais

På Macrons første officielle besøg i Storbritannien enedes han og Theresa May om ny aftale om grænsekontrol.

storybild

Den britiske premierminister, Theresa May, mødtes torsdag med den franske præsident, Emmanuel Macron, på en militærbase i Sandhurst nær London. Reuters/Philippe Wojazer/arkiv

Sandhurst. Storbritanniens premierministre, Theresa May, tilbød torsdag Frankrig 44,5 millioner pund (375 millioner kroner) til øget sikkerhed ved Frankrigs grænsekontrolposter.

Det store beløb er led i bestræbelserne på at få udbygget et tættere samarbejde mellem de to store europæiske lande, hvor briterne forsøger at undgå en ny "jungle" med migranter som i den franske havneby Calais.

May mødte torsdag eftermiddag den franske præsident, Emmanuel Macron, på militærbasen i Sandhurst, hvor den britiske hærs officerer uddannes.

De ekstra penge skal bruges på at opstille hegn og overvågningskameraer i Calais og andre franske havnebyer ud til farvandet, der adskiller de to lande.

- Calais er ikke en bagdør til Storbritannien, fastslog Macron, da han besøgte den franske kystby forud for sit besøg i Storbritannien.

I en tale til sikkerhedsstyrkerne i området fremlagde den franske leder de store linjer i sin indvandringspolitik. De går ud på at hjælpe dem, som vil blive i landet, mens de, der bruger Frankrig som transitland, skal hurtigt ud.

Med det nye beløb har briterne betalt i omegnen af 1,2 milliarder kroner til sikkerhedstiltag i Frankrig.

"Junglen" i Calais, hvor flygtninge og migranter samledes i håbet om at nå Storbritannien på den anden side af kanalen, blev ryddet i 2016. I dag befinder der sig dog flere hundrede i byen, heriblandt en række mindreårige.

I forbindelse med mødet mellem May og Macron er der stor fokus på, at Bayeux-tapetet, som er et 70 meter langt vægtæppe, vil blive udlånt til Storbritannien, efter at den franske præsident har indvilget i, at tæppet forlader Frankrig for første gang i 950 år.

Forud for beslutningen har der været langstrakte samtaler mellem de to landes kulturministerier.

På vægtæppet er hele historien bag Slaget ved Hastings i 1066 genfortalt og illustreret. Kunstværket menes at være fremstillet kort tid efter kampen.

EU-kritiske medier i London skriver torsdag sarkastisk om mødet mellem den franske og den franske leder.

- Hvilken kluntet reparation! Betyder lånet af Bayeux-tapetet, at briterne skal betale 45 millioner pund (næsten 380 millioner kroner) mere for at stoppe migranter i Calais, spørger the Daily Mail.

Udlånet af Bayeux-tapetet til Storbritannien vil formentlig vare i fem år.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Erhvervsmanden Carl Christian Nielsen...
bt.dk
Dansk forlystelsespark kåret til...
bt.dk
Fødevarestyrelsen kalder mayonnaise...
bt.dk
Vildt: Så meget koster det at tjekke...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx