Af - 30/11-15 20:20; Opdateret: 30/11-15 23:00

Aids er ikke 'det nye sort' længereAids er ikke 'det nye sort' længere

Globalt set er smittekurven for hiv dykket. Men fremgangen kan hurtigt få utilsigtede fatale konsekvenser.

storybild

I anledning af World Aids Day kigger den røde sløjfe frem i dag. (Billede: Polfoto)

Det globale antal af hiv smittede er faldet, og selv om det kunne lyde som noget, der burde mødes af konfettirør og lettelsens suk, er det ikke ensidigt sådan AIDS-Fondet ser på sagen.

LÆS OGSÅ: Charlie Sheen bekræfter: Ja, jeg er HIV-smittet

Fremgangen kan nemlig få de lande, der støtter arbejdet til at tøve med at betale.

- Vi er ved et vendepunkt for aids og hiv i verden. De seneste mange års indsats kan ses. Men giver vi slip nu, så kan vi spilde vi investeringerne på gulvet, siger international chef for AIDS-Fondet, Laura Kirch Kirkegaard til Metroxpress.

Når det går godt med at nedbringe smittetallene, er det blandt andet fordi, der er investeret millioner af kroner i at udbrede viden, forebyggelse og behandling. Forskningen er også en vigtig spiller i kampen mod sygdommen.

- Der forskes blandt andet i at udvikle et hiv-forebyggelsesmiddel til kvinder, som de selv er herre over, modsat kondomet. Kvinderne er nemlig de mest udsatte i de hårdest ramte områder, siger Laura Kirch Kirkegaard.

LÆS OGSÅ: Slut med gratis gummi på byens bøssebarer

Udover ny prævention er der også gennembrud i hiv-vaccineforskningen. Man spår at have en vaccine klar til menneskeforsøg i om 10-15 år. Givet at forskningsmidlerne ikke forsvinder.

- Aids er simpelthen ikke 'det nye sort' længere, så den helt store udfordring nu, er at give det hele den sidste skalle. Investerer vi hvad der kræves nu, vil vi i løbet af de næste fem år nå en sikker nedadgående kurve, fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Tiltalt for røveri hos rigmand truede betjent med aids

Hvis alt går efter planen, kan vi standse hiv som folkesundhedstrussel i 2030.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx