Af Ritzau - 27/10-16 12:02; Opdateret: 27/10-16 13:12

Yazidikvinder får EU-Parlamentets menneskerettighedsprisYazidikvinder får EU-Parlamentets menneskerettighedspris

To kvinder, der blev holdt fanget som sexslaver hos Islamisk Stat, bliver hædret af EU-Parlamentet.

storybild

Yazidi-folket er en religiøs minoritet, der hovedsagligt holder til i Irak, hvor de bliver massivt forfulgt af Islamisk Stat. (Billede: Reuters/Azad Lashkari)

EU-Parlamentets menneskerettighedspris, Sakharovprisen, går i år til to yazidikvinder, der har været fanger og tidligere sexslaver hos Islamisk Stat.

Nadia Murad Basee Taha og Lamiya Aji Bashar er blevet offentlige fortalere for kvinder, der rammes af Islamisk Stats seksuelle vold.

- Det mod, som disse to kvinder repræsenterer, er helt ubeskriveligt, siger EU-Parlamentets formand, Martin Schulz.

- Det er vigtigt, at de æres af os, så vi viser, at deres kamp ikke har været forgæves, siger han.

De to kvinder så deres fædre og brødre blive slået ihjel, da Islamisk Stat invaderede byen Kocho i Irak i 2014.

Alle unge kvinder, herunder Lamiya Bashar, Nadia Taha og deres søstre, blev bortført, købt og solgt flere gange og udnyttet som sexslaver.

Under massakren mistede Nadia Taha seks af sine brødre og sin mor, der blev dræbt sammen med 80 ældre kvinder. Ifølge Nadia Taha blev disse ældre kvinder dræbt, da de i Islamisk Stats øjne ikke længere havde seksuel værdi.

Lamiya Bashar og hendes seks søstre blev også udnyttet som sexslaver. Hun blev solgt fem gange blandt de militante oprørere og blev tvunget til at fremstille bomber og selvmordsbælter i Mosul.

Det lykkedes dem efter måneder at flygte. I dag bor de i Tyskland, hvor de fortæller om menneskehandel og Islamisk Stats grusomheder mod yazidierne i Irak.

Yazidierne er en religiøs minoritet, hvor størstedelen bor i Irak. Her har de været udsat for massiv forfølgelse af Islamisk Stat.

I 2014 jagtede Islamisk Stat yazidierne fra deres hjem og op på et bjerg kaldet Sinjar.

Islamisk Stat dræbte alle, der prøvede at komme ned fra bjerget. Oppe på bjerget sultede og tørstede omkring 5000 mennesker ihjel.

Massakren er siden blevet kaldt for folkedrab af blandt andet USA.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx