01/05-15 06:00

Klimaforandringer truer hver sjette dyrearts overlevelseKlimaforandringer truer hver sjette dyrearts overlevelse

Hvis ikke verdens ledere handler nu, risikerer dyr i særligt Sydamerika og Australien at uddø, viser forskning.

En ud af seks dyrearter, der lige nu findes på kloden, risikerer at blive udryddet, hvis ikke ledere fra hele verden står sammen om at finde en løsning på klimaforandringerne.

Det slår et nyt amerikansk studie, der fredag publiceres i tidsskriftet Science, fast.

Særligt dyrearter i Sydamerika, Australien og New Zealand er i farezonen, fordi dyrene her ikke findes andre steder og lever på relativt små områder. De har derfor svært ved at tilpasse sig andre regioner på grund af hedebølger, tørke, oversvømmelser og stigende verdenshave.

- Risikoen, hvis vi fortsætter på den nuværende kurs, er meget stor. Hvis du kigger ud af vinduet og tæller seks forskellige arter og forestiller dig, at en af dem måske uddør, så er det ret omfattende, siger studiets forfatter Mark C. Urban fra University of Connecticut til avisen The Guardian.

- Disse tab vil påvirke vores økonomi, vores kultur, vores fødevaresikkerhed og vores sundhed. Det tvinger os virkelig til at handle, siger han videre.

Advarslen lyder, blot måneder inden at verdens politiske top i december mødes til klimaforhandlinger i Paris blandt andet i et forsøg på at nå en aftale om at udlede en mindre mængde drivhusgasser.

Den nye forskning er ifølge Reuters baseret på analyser af 131 tidligere studier på området.

- Måske er det mest overraskende ved studiet, at risikoen for udryddelse ikke blot stiger i takt med temperaturstigninger, men accelererer, siger Mark Urban til Reuters.

Ekspert i dyrearter ved Den Internationale Naturbeskyttelsesunion (IUCN) Jamie Carr kalder det seneste studie for et "meget kvalificeret gæt", men peger på, at det er umuligt at spå om dyrenes fremtid udelukkende ved at se på klimaforandringerne.

Ifølge Carr er ingen dyrearter blevet udryddet på grund af forandringer i klimaet alene. Dog mener IUCN, at den globale opvarmning har været med til at få en sjælden tudse til at uddø. Den blev sidst set på en bjergtop i Costa Rica i 1989, skriver Reuters.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lagde du mærke til det?...
bt.dk
Rikke-Fillipa udlejede sin bil: Nu er...
bt.dk
Drama i retten: Peter Madsen forlod...
bt.dk
Far til 14-årig pige i koma: 'Gid det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx