Af Ritzau - 31/08-16 15:34; Opdateret: 31/08-16 16:12

Verbal boksekamp i spansk parlament før skæbneafstemningVerbal boksekamp i spansk parlament før skæbneafstemning

Socialisterne siger før tillidsafstemning, at Spaniens premierminister har sendt landet ud i fattigdom.

storybild

- De er ude af stand til at lede landet, siger lederen af det socialistiske parti PSOE om Spaniens fungerende premierminister Mariano Rajoys (billedet) parti før en tillidsafstemning onsdag. (Billede: Scanpix/Pierre-philippe Marcou)

En verbal boksekamp udkæmpes onsdag i parlamentet i Madrid før en tillidsafstemning om fungerende premierminister Mariano Rajoys fremtid på posten.

Rajoys centrumhøjreparti, Folkets Parti (PP), fik flest stemmer ved valget i juni. Men partiet mangler flertal for at kunne danne regering.

Og socialisterne står i vejen. Rajoy beskylder partiet for at ignorere et flertal af spaniere ved at forhindre en regering ledet af ham.

- De er ude af stand til at lede landet, siger Pedro Sanchez, som står i spidsen for det socialistiske parti (PSOE).

Han skærer det også gerne ud i pap for den fungerende premierminister.

- Jeg vil gerne sige det meget klart. Socialisterne stemmer imod dit kandidatur for at stå fast og til Spaniens bedste, siger Sanchez.

Socialisterne beskylder PP for at have sendt Spanien ud i fattigdom og for en stigende ulighed.

Mariano Rajoy tog over som premierminister i 2011. Han beder parlamentet om støtte til endnu en periode i spidsen for en spansk regering.

Siden valget i december har Spaniens fire største partier været ude af stand til at danne en koalition. I juni holdt man et nyt valg.

Spanien har været politisk lammet siden slutningen af sidste år, og et tredje parlamentsvalg kan være på vej. Det vil så blive det tredje på mindre end et år.

PP støttes af partiet Ciudadanos (Borgerne), som er Spaniens fjerdestørste parti, og af det lille konservative parti Coalición Canaria (Den Kanariske Koalition).

Det sikrer Rajoy 170 af parlamentets 350 sæder. Han skal bruge 176 mandater ved afstemningen i første runde onsdag for at opnå absolut flertal.

Taber Mariano Rajoy afstemningen, hvilket det kunne se ud til, så venter en ny afstemning fredag.

Her bliver det lidt lettere for den fungerende premierminister, da han blot skal have flertal - ikke absolut flertal. Undlader 11 medlemmer at stemme, kan han vinde.

/ritzau/dpa

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se billedet: Helt særlig gestus går...
bt.dk
Facebookvideo skulle ramme...
bt.dk
Kasper skrev sin første klumme i BT:...
bt.dk
Video af landsholdet deler vandene:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx