Af - 29/03-15 13:18; Opdateret: 29/03-15 16:55

Syrienskrigernes rejseguide: Turen går til Islamisk StatSyrienskrigernes rejseguide: Turen går til Islamisk Stat

En rejsemanual på 50 sider, som cirkulerer på nettet, giver en række råd og anbefalinger til, hvordan man rejser til Islamisk Stat. Den kan hjælpe Syrienskrigerne i deres forberedelser, siger en svensk terrorforsker.

storybild

(Billede: Uncredited)

- Folk, der forlader deres hjemland for at rejse til Syrien, skal ikke fortælle noget om det. Heller ikke til familien.

Sådan lyder indledningen i en 50 sider lang online-håndbog, der giver en række informationer om, hvordan man rejser til Islamisk Stat i Syrien uden at blive opdaget og tilbageholdt af myndighederne.

Alt tyder på, at det er Islamisk Stat, der står bag rejsemanualen, som har cirkuleret på nettet i cirka en måned og som indeholder konkrete vejledninger om, hvor man skal rejse hen, hvilke personer fra Islamisk Stat man skal tage kontakt til via Twitter på forhånd, og hvad man skal pakke i sin bagage.

- Tyrkiet er destinationen for folk, der vil til Syrien. Men af sikkerhedsmæssige årsager bør man først rejse til feriesteder som Spanien eller Grækenland, så det ikke vækker mistanke. Man køber desuden en tur/returbillet for at undgå yderligere mistanke. Når man er i Spanien eller Grækenland, køber man dernæst en billet til Tyrkiet. Nogle er begyndt at rejse med båd eller bil, fordi det betyder færre sikkerhedscheck, lyder en af flere anbefalinger i guiden.

Sådan manipulerer IS deres gidsler til at være rolige på videoer
Sådan manipulerer IS deres gidsler til at være rolige på videoer

Derudover listes en lang række af ting, som bør være i ens håndbagage, når man ønsker at rejse til Syrien for at blive en del af kalifatet:

- Pas, pung, flybilletter og kontanter.
- Lommetærklæde, lommelygte og plaster.
- Solbriller, og pen og papir.
- Militærstøvler, pandelampe og hårtrimmer.

I kufferten skal man holde mængden af tøj på et minimum , lyder det, og lange underbukser vil være godt mod kulden i vintermånederne, og samtidig rådes man til at tage en sovepose med, fordi "man kan komme til at sove usædvanlige steder, hvor der ikke altid vil være en seng."

Håndbogen har metroxpress downloadet, læst igennem og præsenteret for en række kilder, der på forskellige måder har indsigt i Islamisk Stat, terrorbekæmpelse, og radikalisering.

Udenrigsministeriet hemmeligholder dansk fange-sag
Udenrigsministeriet hemmeligholder dansk fange-sag

- Det ser ægte ud, vurderer den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp, som mener, at manualen kan bruges af både Syrienskrigere og efterretningstjenester.

- Den kan hjælpe Syrienskrigerne i deres forberedelser, fordi de ved, hvad de skal gøre, hvad de skal tage med, og hvad de skal tænke på. Det er en tjekliste for dem. Men manualen kan også bruges af sikkerhedstjenester, som kan bruge informationerne i deres arbejde, siger Magnus Ranstorp til metroxpress.

Rejsemanualen er opdateret i år og skrevet på engelsk, og den danske journalist og dokumentarist Nagieb Khaja, som har arbejdet og rejst i Syrien, mener også, at guiden er troværdig.

- Den virker meget saglig og realistisk, og det er den rigtige retorik, som skribenten bruger til at italesætte tingene på, siger han.

Nagieb Khaja hæfter sig især ved håndbogens omtale af de såkaldte 'safe houses' i Tyrkiet, som er hemmelige steder, hvorfra medlemmer af Islamisk Stat hjælper de tilrejsende europæiske Syrienskrigere.

- Detaljerigdommen i håndbogen passer meget fint. Jeg er selv blevet smuglet ind af jihadister i forbindelse med mit arbejde, hvor jeg var sammen med dem. Jeg har selv observeret processen, og det passer rigtig godt med de ting, de talte om, siger Nagieb Khaja.

Man skal ved indrejsen til Tyrkiet foregive, at man er turist, lyder anbefalingen.

I håndbogen beretter europæere fra Islamisk Stat om, hvordan det lykkes dem at komme til kalifatet, og derudover rådgiver forfatteren om, hvordan man tackler de tyrkiske myndigheder, hvis de fatter mistanke og tilbageholder en i lufthavnen.

- Hvis de spørger om, hvad dit formål med rejsen er, svarer du turisme. Og det er endnu bedre, hvis på forhånd har læst op på nogle af de turistattraktioner, der findes i området, lyder det fra skribenten, som også opstiller andre scenarier med dertilhørende svarmuligheder.

Avis: Islamisk Stat har ødelagt 1600 år gammelt kloster
Avis: Islamisk Stat har ødelagt 1600 år gammelt kloster

Senere i manualen giver forfatteren en række anbefalinger til de unge muslimske kvinder, der ønsker at rejse til Islamisk Stat - en problematik der i de seneste uger har været meget fokus på i Storbritannien efter, at tre teenagepiger i slutningen af februar forlod deres familier i London for at rejse mod Syrien.

Afsnittet indledes dog med en bemærkning om, at der ikke vil blive redegjort for, om det er tilladt eller ej for unge piger at rejse alene, og det hæfter dansk-afghanske Ahmad Walid Rashidi sig ved.

Han rejste i sommer til Syrien for at lede efter to dansk-somaliske teenagepiger, som havde forladt deres familie for at gifte sig med jihadister.

- I Islamisk Stats egne rækker er der stadig meget debat om, hvorvidt kvinderne kan rejse alene uden en mand, siger Ahmad Walid Rashidi.

- Der står i Sharia, at en muslimsk kvinde ikke må rejse alene eller uden sin mands tilladelse, men der er utallige eksempler på, kvinder der alligevel har rejst alene. Derfor er det et kontroversielt emne hos ISIS, siger han.

Det er uvist, om den 50 sider lange rejsemanual er blevet brugt af danske Syrienskrigere, men journalist Nagieb Khaja er ikke i tvivl om, at den kan hjælpe folk, som vil tilslutte sig terrorbevægelsen.

- De kan sagtens blive hjulpet af den her manual, og det kan hjælpe folk til at føle sig trygge ved den proces, de skal igennem. Men i bund og grund handler det om at kende de rigtige mennesker. Du kan bruge den her manual, hvis du er på bar bund, men i sidste ende skal du have nogen, der siger god for dig, så du er sikker på, at du ikke kommer i vanskeligheder hos Islamisk Stat, siger han.

Den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp har samme vurdering af materialet.

- Denne her manual er ikke nok. Man skal have rigtig gode kontakter, hvis man skal i nærheden af Islamisk Stat. Man skal have fat i de rigtige personer, og det ændrer sig hele tiden, fastslår han.

Metroxpress har været i kontakt med Københavns Kommunes anti-radikaliseringsenhed for at høre, om man har kendskab til materialet eller er stødt på lignende manualer.

- Vi kender til og er opmærksomme på det propagandamateriale, der udstedes fra fx Islamisk Stat, som er lavet for at rekruttere unge fra vesten. Materialet er lavet ofte lavet i et sprog, som de unge forstår og emnerne omhandler ofte problemstillinger og identitetsspørgsmål, som optager unge, skriver Beskæftigelses - og Integrationsforvaltningen i en mail.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nicolas Sarkozy anholdt af politiet
bt.dk
Kendt DR-vært dater ny mand
bt.dk
Midt i skandalen: Facebooks ansatte...
bt.dk
35-årig far dræbte sine børn og tog...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx