Af - 30/04-17 14:58; Opdateret: 30/04-17 16:21

Maddies mor i rørende interview: Markerer 10-året på en helt særlig mådeMaddies mor i rørende interview: Markerer 10-året på en helt særlig måde

Det er snart 10 år siden, den dengang 4-årige Madeleine McCann forsvandt. Nu åbner forældrene op om savnet i et hjerteskærende interview.

Bildstrecke im Grossformat »

I galleriet herover kan du få et overblik over den snart 10 år gamle Madeleine McCann-sag.

Kate og Gerry McCann har ikke set deres ældste datter Madeleine, siden de efterlod hende i en ferielejlighed i Praia da Luz i det sydlige Portugal i maj 2007. Dengang var hun knap fire år. Hvis hun en dag bliver fundet i live - og det er hendes forældre stadig er overbeviste om, at hun gør - venter der hende et bjerg af gaver fra alle de juleaftner og fødselsdage, hun er gået glip af i årenes løb.

De tog af sted på charterferie med tre børn, men havde kun to, da de vendte hjem til England få uger senere. I årene efter er det britiske ægtepar igen og igen dukket op på alverdens tv-skærme og avisforsider og har appelleret til omverdenen om at hjælpe dem med at finde deres ældste datter. Hjemme i Rothley in Leicestershire i Midtengland er hendes to yngre søskende vokset op i skyggen af deres berømte storesøster.

Efterforsker med overraskende tip: Sådan kan Maddie blive fundet
Efterforsker med overraskende tip: Sådan kan Maddie blive fundet

I et interview med BBC i anledning af tiårsdagen for Madeleines forsvinden fortæller ægteparret Kate og Gerry McCann, hvordan det - trods den store fokus på Madeleine - er lykkedes dem at leve videre og skabe et forholdsvist normalt familieliv for deres to andre børn, efter deres ældste datter blev kidnappet.

- I en kort overgang - før Madeleine blevet taget - var vi en lille perfekt kernefamilie på fem. På samme måde, som hvis dit barn bliver alvorligt sygt eller dør, som mange andre familier har oplevet, så bliver dit liv forandret, og du bliver nødt til at tilpasse dig, fortæller Gerry McCann og fortsætter:

- Det er noget, der sker gradvist, og du bliver nødt til at tilpasse dig, og du får en ny normalitet. Og desværre er den ny normalitet for os i øjeblikket en familie på fire. Men vi har tilpasset os, og det er vigtigt.

Han vendte tilbage til gerningsstedet ti år senere: 'Maddie gik selv den aften'
Han vendte tilbage til gerningsstedet ti år senere: 'Maddie gik selv den aften'

På onsdag er det ti år siden, den dengang knap fire-årige Madeleine McCann på mystisk vis forsvandt fra en lejlighed på Algarve-kysten i Portugal under en ferie med sine forældre. Forældrene havde puttet Madeleine og hendes to små tvillinge-søskende og var selv gået hen på en nærliggende restaurant for at spise. Da forældrene senere tjekkede børnene, var Madeleine forsvundet.

I interviewet med den britiske tv-station BBC indrømmer Kate McCann, at hun stadig - 10 år efter, at Madeleine forsvandt på den portugisiske Algarvekyst - køber jule- og fødelsdagsgaver til sin datter.

- Det bliver jeg nødt til. Hun er stadig vores datter. Hun vil altid være vores datter, siger Kate McCann og forklarer, hvordan hun gør sig umage med at finde noget, der stadig vil være passende for Madeleine i den alder, hun måtte være, når hun bliver fundet.

Madeleine McCann-barnepige afslører nye, skræmmende detaljer
Madeleine McCann-barnepige afslører nye, skræmmende detaljer

Madeleines 14 års fødselsdag nærmer sig, og Kate McCann indrømmer, at hun også har købt en gave i år.

- Hun er stadig en del af vores liv. Der er billeder af hende rundt omkring i huset, og på denne tid af året kan vi ikke have en eneste samtale, som ikke handler om hende. Børnene ved, vi giver dette interview i dag. Årsdagen nærmer sig, så hun er stadig en del af vores liv, fortæller Gerry McCann.

Alligevel er det i de forgangne år lykkedes familien at finde tilbage til et nogenlunde normalt liv.

- Det er klart, at en voldsom begivenhed som denne forårsager en masse reaktioner, en masse traumer og ophidselse. Men på et tidspunkt bliver du nødt til at fortsætte - og især, når du har andre børn. Noget af det er ubevidst, tror jeg, dit sind og krop tager bare over på et tidspunkt. Men hvis du ikke kan ændre noget lige nu og her, så må du leve med det og gøre det bedste, du kan, fortæller Kate McCann, og hendes mand tilføjer, at det blev meget nemmere for familien at komme videre efter, at det britiske politiet gik ind i eftersøgningen for fem år siden. Indtil da havde forældrene selv stået for en stor del af indsatsen med at finde deres datter.

Tidligere detektiv: Her skal man i virkeligheden lede efter Maddie
Tidligere detektiv: Her skal man i virkeligheden lede efter Maddie

For trods de ti år er forældrenes håb om, at de en dag får deres datter tilbage stadig lige så stort og brændende, som det var den fatale aften i maj 2007. Og de er stadig fuldstændig overbeviste om, at hun er i live.

- Ingen forældre vil opgive deres børn, medmindre de er sikre på, at deres barn er dødt. Og der er ikke noget bevis for, at Madeleine skulle være død, understreger Gerry, og hans kone supplerer ham:

- Mit håb om, at Madeleine er derude et sted, er ikke mindre, end det var for næsten ti år siden. Bortset fra de første 48 timer er der ikke noget, der har ændret sig siden.

'USA's Maddie' forsvandt fra sit soveværelse: Fem år senere har politiet gjort et uhyggeligt fund
'USA's Maddie' forsvandt fra sit soveværelse: Fem år senere har politiet gjort et uhyggeligt fund

Derfor understreger McCann-parret også i det nye interview, at de vil gøre 'alt, hvad der skal til, så længe det er nødvendigt' for at finde hende. For nylig kom det frem, at britisk politi har brugt mere end 94 millioner kroner på efterforskningen af deres datter. Noget, der skabte voldsom debat og fik flere til at sige, at efterforskningen burde stoppe.

Både Kate og Gerry McCann bliver dybt berørte og har svært ved at finde ord, da BBC-journalisten Fiona Bruce beder dem forklare, hvad de vil sige til Madeleine, når og hvis de ser hende igen.

- For at være helt ærlig, så forsøger jeg at lade være med at tænke for meget på det. Det er en af de der bittersøde tanker. Jeg kan ikke forestille mig det. 10 år er lang tid, men i sidste ende er vi hendes mor og far. Hun er vores datter. Hun har en bror og en søster, bedsteforældre og masser af familie og vender. Så det vil helt sikkert blive fint. Det vil være - altså - det ville være ubeskriveligt. Vi vil finde ud af det, siger en dybt berørt Kate McCann til BBC-journalisten.

De troede, de havde fundet Maddie: Her er sandheden om fotoet
De troede, de havde fundet Maddie: Her er sandheden om fotoet

Madeleine McCann blev bortført den 4. maj 2007. Hvis hun stadig lever, fylder hun 14 år fredag 12. maj.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kæmpe skandale ved OL: Fuld atlet...
bt.dk
Remee afslører 'X Factor'-mysterie:...
bt.dk
Sofie Linde deler første billede,...
bt.dk
Historien om ’Kærlighed ved første...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx