Af - 15/03-15 14:07

Det sker der med din krop, når du donerer den til videnskabenDet sker der med din krop, når du donerer den til videnskaben

Det er ikke småting, din krop risikerer at blive udsat for. Du kan komme på alt fra museum til verdensturné.

storybild

Gunther von Hagens 'Body Worlds' viser ægte menneskekroppe frem i videnskabens tegn. (Billede: Polfoto/arkiv)

Har du styr på, hvad der sker med din krop, hvis du donerer den til videnskaben?

Nej? Så får du nok et chok, hvis du læser videre.

Din nøgne krop kan ende på bordet hos en nysgerrig lægestuderende - men så snart du har valgt at donere kroppen til videnskaben, mister du enhver råderet over, hvad den bruges til. Og der er ikke så få muligheder, skriver det amerikanske site mashable.com.

På plussiden er, at din krop kan komme på lidt af et eventyr.

1. Bruges i 'crash test' af biler

Foto: Polfoto/arkiv

Én af de ting, som dit kadaver risikerer at blive brugt til, er at teste, hvordan biler - og mennesker - klarer sig i nærkontakt med en mur.
Blandt andet skulle bilfabrikanten Ford have brugt menneskelig til at teste sikkerhedsseler i 2011. I samme boldgade skulle skulle en forsker have kastet et lig ned i en elevatorskakt for at se, hvor stor skade der ville ske. Avs.

2. Det kolde bord

Foto: Polfoto/arkiv

En klassiker er, at kroppen bruges af unge studerende, som benytter den i undervisningen. Det kræver dog, at man ikke har modtaget organer fra en donor, og man skal i det hele taget være sund og rask.

3. På verdensturné

Foto: Polfoto/arkiv

Gunther von Hagen's 'Body Worlds' har fremvist ægte lig siden 1995 i videnskabens tegn og hævder at være førende på verdensplan. Udstillingen har blandt andet gæstet København, hvor menneskekroppen blev vist frem uden hud og fedtlag. Og ja, du kan selv skrive dig på ventelisten.

4. Organdonation

Foto: Polfoto/arkiv

Hvis du donerer din krop til videnskaben, har du også muligheden for at sikre et andet menneskes overlevelse. Lever, nyre, lunger, væv og lignende bliver ofte sendt videre til et menneske i nød.

5. Skelet-model

Foto: Polfoto/arkiv

Har du altid drømt om at blive model? Så har du muligheden i efterlivet. University of Tennessee har en samling på omkring 1.000 skeletter af forskellig alder og etnicitet. Dit skelet bruges i så fald blandt andet til uddannelsesmæssige formål.

6. Du får lov at rådne

Foto: Polfoto/arkiv

Jeps, den er god nok. University of Tennessee har også en forskningsafdeling på antropologi, hvor afdøde placeres under åben himmel i ugevis, så unge retspatologer kan studere udviklingen. På den måde bliver de klædt på til, når der i fremtiden skal opklares forbrydelser.

7. Kom på museum

Foto: Polfoto/arkiv

Blandt andet Mütter Museum i Philadelphia har specialiseret sig i opbevaring af organer, skeletter og kranier. Hvis det lyder fristende, skal du dog lige vide, at det kræver, at du først mødes med stedets direktør og godkendes.

Sådan gør du i Danmark
Hvis du er blevet inspireret, så kan du selvfølgelig også donere din krop til videnskaben herhjemme. Ønsker man at donere sit legeme til donationsordningen kan man henvende sig til det institut, der ligger i ens landsdel.

Aarhus Universitet, Anatomisk Institut

Syddansk Universitet, Anatomi og Neurobiologi

Københavns Universitet

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forældre raser over børne-program på...
bt.dk
Kan det betale sig at købe en brugt...
bt.dk
Christina Sederqvist: Når jeg bliver...
bt.dk
'Jeg er nervøs': Linses B&B åbner i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx