Af - 05/10-16 07:45; Opdateret: 05/10-16 21:07

TV: Her bryder Mascha Vang grædende sammen på hospitalTV: Her bryder Mascha Vang grædende sammen på hospital

Advarsel: Billederne her kan virke voldsomme for nogle. Mascha Vang besøgte afdeling for tidligt fødte børn i Tanzania. En oplevelse der blev mere barsk end hun havde regnet med.

Hun har selv en datter, der skulle have hjælp på afdelingen for for tidligt fødte børn. Derfor var det ikke svært for blogger Mascha Vang at leve sig ind i bekymringerne og uvisheden på en tilsvarende afdeling i det afrikanske land Tanzania.

Det var med hendes egne ord en meget barsk oplevelse at træde ind på afdelingen, hvor der i tre rum ligger i alt 65 babyer. Det er eneste afdeling for for tidligt fødte børn i Mbeya-regionen med syv millioner indbyggere.

- De var meget, meget små, og der var rigtigt mange af dem. Min datter startede selv livet på neonatal, og det var under helt andre forhold, fortæller Mascha Vang.

Hendes datter Hollie Nolia blev ikke født for tidligt. Hun blev faktisk født en uge senere, end hun var sat til at ankomme. Til gengæld vejede hun kun 2.500 gram og havde infektioner.

- Afdelingen her i Tanzania er overhovedet ikke, hvad vi forbinder med neonatal i Danmark. Forskellen er, at det her var det som en vuggestue fyldt med små børn, der i virkeligheden kæmper for deres liv. Man kunne høre hjerteskærende barneskrig, for der var ikke personale nok til at tage sig af dem alle.

- Der var ikke ressourcer til, den pleje de højst sandsynligvis skal have. Kærlighed og omsorg var der ikke mulighed for, fortæller Mascha Vang.

Da hun befandt sig i det 35 grader varme rum, hvor de allermindste for tidligt fødte babyer lå, fik en af de små, en lille dreng på et kilo, det pludselig meget dårligt.

- Jeg er virkelig chokeret over den oplevelse i dag. Det var helt vildt voldsomt, man kunne se ribben og han så medtaget og afkræftet ud. Da han fik hjertestop og skulle genoplives, skulle der kun en pegefingers tryk til at give ham hjertemassage, fortæller hun om øjeblikket, der fik hende til at bryde grædende sammen.

- Hvis ikke vi havde stået der, var barnet nok dødt, for der var virkelig ikke folk nok til at holde øje med dem alle sammen, siger Mascha Vang.

Statistisk set klarer en tredjedel af børnene på afdelingen den ikke.

Mascha Vang er inviteret til Tanzania af Unicef og lancerer nu sin egen sms-indsamling for at forbedre forholdene for blandt andet for tidligt fødte børn, som dem hun nu har set. Et besøg, der har været debat omkring, fordi Mascha Vang er væk på sin datters fødselsdag.

- Ja, jeg er ikke med min datter, men hvis jeg kan hjælpe med at gøre en forskel, så er det helt klart det, der er vigtigst nu. Det handler om liv eller død ikke om onsdag eller søndag, siger hun med henvisning til, at familien holder datterens fireårs fødselsdag nogle dage senere.

Den lille dreng, som blev genoplivet for øjnene af Mascha Vang, fik med lægernes hjælp endnu en chance trods flere dage med komplikationer.

Hans mor er 19-årige Mariamu Juma. Hun fødte hjemme, da det kom bag på hende midt på dagen. Med hjælp fra sin mor fødte Mariamu den lille dreng. De kunne se, at han var alt for lille og svag – men én gang udstødte han et hyl. Derfor gik Mariamu til den nærmeste klinik, hvorfra hun i en ambulance blev bragt til afdelingen, hvor han ligger nu.

Hun kigger ned, da hun bliver spurgt om, hvad hun håber på for sit barn. Hun forklarer, at på grund af en slange i hans mave kan hun kun nusse ham forsigtigt, når han ligger ned.

Hun ønsker, at den lille dreng skal få det bedre. Så kan hun nemlig holde ham i sine arme.

Læs mere om rejsen på Mascha Vangs blog.

LÆS OGSÅ: Derfor tager kendte billeder af halve ansigter

LÆS OGSÅ: Så meget tjener Mascha Vang på at blogge

LÆS OGSÅ: Se Mascha Vangs nye 'tatoveringer' i ansigtet

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx