Af Ritzau - 21/11-16 12:32; Opdateret: 21/11-16 13:30

Fransk lektor: Favoritten Fillon minder om Anders FoghFransk lektor: Favoritten Fillon minder om Anders Fogh

François Fillons klassiske, liberale politik gav ham sejr ved første runde af det republikanske primærvalg.

storybild

Frankrigs tidligere premierminister François Fillon fik overraskende flest stemmer efter første runde af det republikanske primærvalg. (Billede: Scanpix/Thomas Samson)

Troen på meningsmålinger led endnu et knæk, efter at de franske højrevælgere søndag overraskede ved at gøre den tidligere premierminister François Fillon til stemmesluger ved første runde i de franske republikaneres primærvalg.

Han er nu videre til anden runde sammen den tidligere favorit Alain Juppé, mens ekspræsident Nicolas Sarkozy blev sendt ud i kulden.

I mange franskmænds øjne var Sarkozy en "populistisk kliché", fortæller Laurent Godmer, der er lektor i statskundskab ved det franske universitet Paris-Est Marne-La-Vallée.

- François Fillon minder mere om Anders Fogh Rasmussen. Det klassiske, liberale højre, siger han.

Den tidligere premierminister har formået at markere sig som et samlingspunkt for en stor del af den franske højrefløj, der ikke føler sig hjemme hos Sarkozys populisme eller Juppés søgen mod midten.

Laurent Godmer beskriver Fillons vælgerskare som "traditionelle højrevælgere".

- De er relativt gamle og mere småborgerlige, siger han.

- Han har lovet en meget liberal politik. For eksempel det omdiskuterede forslag om at fyre 500.000 offentligt ansatte. Det har nok tiltrukket en stor del arbejdsgivere og ledere.

Vinder Fillon primærvalgets anden runde og bliver kandidat til præsidentvalget, er det dog langt fra sikkert, at han vil holde fast ved sin skarpe højreprofil.

- François Fillon fører måske en mindre højreorienteret kampagne op til præsidentvalget for eksempel for at fange midtervælgerne, siger Laurent Godmer.

- Lige nu snakker vi meget om højrefløjen, men det er det yderste højre, der vil være vigtigt.

Venstrefløjen i Frankrig kæmper med dårlige meningsmålinger og interne uenigheder. Derfor spås det yderste højres kandidat, Marine Le Pen, til at blive den største udfordring ved forårets præsidentvalg.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vild med Dans-sangerinde er gravid:...
bt.dk
24-årige Casper i mål i Norge efter...
bt.dk
Tv-seere sviner ung mor til efter...
bt.dk
Historisk ændring: Nu bliver det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx