Af Ritzau - 21/11-16 20:26

Haitis største parti erklærer valgsejr under stemmetællingHaitis største parti erklærer valgsejr under stemmetælling

Den tidligere præsident Martellys parti kan ikke vente på resultat og erklærer sejr i Haitis præsidentvalg.

storybild

En talsmand for tidligere Haiti-præsident Michel Martellys parti udråber mandag Jovenel Moïse som vinder af det meget langtrukne valg i første runde. Der tælles fortsat stemmer. (Billede: Scanpix/Hector Retamal)

Det haitianske parti Tèt Kale (PHTK) er klar til at erklære sejr i et noget kaotisk præsidentvalg, mens der fortsat tælles stemmer rundt om i landet.

En talsmand for den tidligere præsident Michel Martellys parti udråber mandag Jovenel Moïse som vinder allerede i første runde.

Valgstederne i det orkanplagede land åbnede søndag i ti timer. Det kom samtidig frem, at indbyggerne måtte vente helt til december med at få et resultat.

Moïse vandt det seneste valg i Haiti, som fandt sted i oktober sidste år. Men resultatet blev annulleret på grund af vold og beskyldninger om valgsvindel.

Formelt er det kun landets valgkommission, der kan udråbe en vinder.

Men det forhindrer altså ikke PHTK-talsmand Rudy Herivaux i at udråbe partiets kandidat som vinder:

- Jovenel Moïse er landets kommende præsident. Vi ved det allerede officielt. Landet ved det. Hele verden ved, hvem der er Haitis kommende præsident. Det er intet mysterium, siger Herivaux.

Det kræver over halvdelen af stemmerne at vinde valget i første runde. Ellers går de to kandidater med flest stemmer videre til anden runde.

Forretningsmanden Jovenel Moïse er favorit til præsidentposten i de lokale meningsmålinger, der dog ifølge internationale nyhedsbureauer skal tages med forbehold.

Blandt de øvrige kandidater er Jude Célestin, som fik næstflest stemmer ved seneste valg, tidligere senator Jean-Charles Moïse og lægen Maryse Narcisse, som er støttet af landets tidligere præsident Jean-Bertrand Aristide.

Omkring 5,8 millioner af Haitis 10 millioner indbyggere kan stemme til valget.

Tèt Kale fik flest stemmer ved det seneste parlamentsvalg i Haiti.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Chokfyring i Superligaen: Fyrer...
bt.dk
Morten måtte droppe studiet for at...
bt.dk
Amerikansk betjent sigtes for drab på...
bt.dk
Politiet beder om hjælp: Har du set...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx