Af - 26/08-14 14:59

Læger slår alarm: Kvinder slanker sig for at undgå fede spædbørnLæger slår alarm: Kvinder slanker sig for at undgå fede spædbørn

Idealet om at være tynd er nu blevet så ekstremt, at norske kvinder prøver at få deres børn til at tabe sig - vel at mærke inden, de er blevet født.

storybild

(Billede: FRÉDÉRIC CIROU)

I Norge har en ny trend set dagens lys. Her forsøger kvinder at føde "slanke" spædbørn, der vejer under 3.000 gram.

Det får nu lederen af det norske Jordemoderforbund til at slå alarm.

- Slankekure og kropdsidealerne er nu nået helt til livmoderen. I enkelte miljøer er der status i at føde børn, som vejer under tre kilo, siger Hanne Schjelderup-Eriksen til Aftenposten.

Hun finder tendensen til, at kvinder vil føde slanke spædbørn stærkt problematisk.

- Jordemødrene ser, at der er en usund trend blandt nogle gravide kvinder, og det er bekymrende. Fokus for de gravide kvinder bør være at få et sundt normalvægtigt barn, der er født til termin, siger Hanne Schjelderup-Eriksen.

Rasende kunder skabte Imerco-kaos: 16.000 danskere prøvede at købe den samme vase
Rasende kunder skabte Imerco-kaos: 16.000 danskere prøvede at købe den samme vase

Hun bliver bakket op af Kari Løvendahl Mogstad, som er læge, og blandt andet sidder i det norske råd for fødsels- og barselsomsorg.

Kari Løvendahl Mogstad mener, at problemet er opstået fordi kropsfikseringen har nået hysteriske højder i det norske samfund.

- Selv børn taler om sixpacks, og gravide kvinder ser berømtheder og andre nye mødre, der får deres normale krop tilbage, så snart de har presset barnet ud, siger hun.

Kari Løvendahl Mogstad mener netop, at problemet opstår, fordi mange unge og uerfarne mødre har urealistiske forventninger til deres børn og deres krop.

- Den tendens, vi ser, er ikke en sund tilgang til hverken motion, vægt eller krop fra kvinder, der føder. Det er ikke normalt, at kroppen efter tre dage ser ud som om den har hverken været gravid eller har født. Det anbefales ikke at begynde at træne en uge efter fødslen, og man skal ikke tabe sig eller forsøger at undgå at tage på i vægt under graviditeten, siger hun.

Facebook får din kæreste til at skride
Facebook får din kæreste til at skride

Hos specialkonsultationen for gravide med spiseforstyrrelser på Skejby Sygehus har man ikke set konkrete tendens i Danmark, men ligesom hos de norske læger er der ingen opbakning til ønsket om at føde tynde spædbørn.

- Det er klart, at der også er meget fokus på kroppen i det danske samfund, og jeg kan på ingen måde anbefale, at man som gravid forsøger at reducere barnets fødselsvægt, siger jordemoder Charlotte Sollid til metroxpress.

Hun anbefaler, at alle gravide, der bekymrer sig om deres ufødte barns vægt, taler med deres jordemoder.

- Hvis man er bekymret for sit barns vægt, kan det være et tegn på, at man selv har en spiseforstyrrelse, som man overfører til barnet. Det er derfor vigtigt, at man taler med sin jordemoder om det, hvis man har bekymringer om sit ufødte barns vægt, siger Charlotte Sollid.

Køreskoleelev på afveje? Bil kører ind i køreskole
Køreskoleelev på afveje? Bil kører ind i køreskole

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Højt trusselsniveau i Frankrig:...
bt.dk
Verdens tredjestørste butik på vej...
bt.dk
DR-ansat rasede over DR-program: 'Det...
bt.dk
BTs Formel 1-korrespondent: Så mange...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx