Af Mathias Tuxen - 21/09-17 14:28

Mystisk forvandling: Derfor er disse ferie-øer pludselig blevet bruneMystisk forvandling: Derfor er disse ferie-øer pludselig blevet brune

Den voldsomme orkan Irma trak i begyndelsen af september måned et spor af ødelæggelser efter sig.

storybild

Henover de caribiske øer, de tidligere dansk-vestindiske øer, Puerto Rico og ikke mindst Florida i USA, hvor mindst 39 mennesker i alt mistede livet og mange tusinder efterladt uden et hjem.

Nu viser nye satellitfotos, hvordan orkanen også har ændret farven på flere af øerne. Hvad der engang var et frodigt grønt øhav - et paradis - fremstår nu mere i mudrede, brune nuancer. Det skriver NASA.

Træk i pilen fra venstre mod højre for at se forskellen før og efter Irma.

Orkanen har været så omfattende i sin hærgen, at ødelæggelserne nu kan ses fra rummet. Her er det netop farveforskellen fra før og efter orkanen, som mange undrer sig over. Det fremgår af billedmateriale fra 'Landsat 8' satelliten, som den amerikanske rumfartsadministration, NASA, har frigivet.

Satellitfotos fra De Britiske- og Amerikanske Jomfruøer St. Thomas, St. John, Tortola og Virgin Gorda - hvor flere også er kendt som de tidligere dansk-vestindiske øer - har på billederne fra den 25. august og 10. september tydeligt skiftet farve før og efter orkanen.

NASA oplyser, at der kan være flere årsager til den mystiske forandring i farverne. Først og fremmest kan den frodige, grønne vegetation være blevet ødelagt og revet væk af orkanens vind. Dernæst kan stormen have efterladt et tykt lag havsalt på blade, træer og alt grønt på øen, så det udtørrer.

Senest har også orkanen Maria hærget landene i kølvandet på de første omfattende ødelæggelser. Også denne orkan har været kategoriseret som henholdsvis en kategori 4- og 5-orkan.

Orkanen Irma hærger Florida, selv om den er blevet nedjusteret fra en kategori 4-orkan til en orkan i kategori 2.

Søndag er tre millioner husstande uden strøm, gader er oversvømmet flere steder i delstaten, og USA's præsident, Donald Trump, har godkendt Floridas anmodning om katastrofehjælp fra den føderale regering.

Læs her, hvordan en orkan måles efter vindhastighed og tryk:

* En orkan kategoriseres efter barometertrykket i stormens centrum og vindhastigheden i den roterende bevægelse.

* De inddeles i fem kategorier på Saffir-Simpson-skalaen. Kategori 1 er den mildeste, og kategori 5 er den kraftigste.

* Vindene er 119-153 kilometer i timen ved kategori 1, der er den laveste kategori. Den højeste er kategori 5, hvor orkanen har en vindstyrke på 252 kilometer i timen eller højere.

* Centertrykket måles i hektopascal (hPa). Kategori 1 har et tryk på mere end 980 hPa. Den stærkeste kategori 5 har et centertryk på mindre end 920 hPa.

* Orkanen Irma startede søndag som en kategori 4. Den roterede med en vindstyrke på 209 kilometer i timen og har et tryk på 933 hPa. Søndag aften blev den nedjusteret til en kategori 2-orkan med en vindstyrke på 177 kilometer i timen.

* Irma bevæger sig med cirka 14 kilometer i timen nordpå ad Floridas vestlige kyst.

Kilder: Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) og National Hurricane Center (NHC).

ritzau

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Prins Henriks nære ven fortæller:...
bt.dk
Derfor har du købt blomster i dag...
bt.dk
Undgå gebyrfælder og dårlig...
bt.dk
Ny dildo har genial funktion:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx