Af Ritzau - 12/12-16 10:51; Opdateret: 12/12-16 13:37

Tyrkisk politi tilbageholder over 200 fra prokurdisk partiTyrkisk politi tilbageholder over 200 fra prokurdisk parti

De tyrkiske myndigheder strammer grebet om prokurdisk parti efter bombeangreb i Istanbul i weekenden.

storybild

Tyrkiske politiofficerer begraver en kammerat, som blev dræbt ved bombeangreb i Istanbul i weekenden. 44 blev dræbt og over 150 såret, da to bomber blev detoneret uden for fodboldklubben Besiktas' stadion. (Billede: Scanpix/Ozan Kose)

Tyrkiets indenrigsministerium oplyser, at 235 mennesker er blevet tilbageholdt under operationer forskellige steder i landet i forbindelse med nedkæmpelse af "militant kurdisk propaganda".

Der er tale om 235 prokurdiske politikere, som er tilbageholdt af politiet i 11 provinser. Det sker, efter at 44 mennesker blev dræbt og flere end 150 såret af to bomber ved et stadion i Istanbul i weekenden.

De anholdte beskyldes alle for at have forbindelse til den kurdiske separatistbevægelse PKK.

Ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu er 20 af partiets politikere og ansatte tilbageholdt i Istanbul, mens de øvrige er tilbageholdt i Ankara og sydlige landprovinser.

Den seneste tid har myndighederne strammet grebet om de prokurdiske kræfter i landet. Det prokurdiske Folkets Demokratiske Parti (HDP) er det tredjestørste parti i det 550-pladser store parlament i Tyrkiet.

Her sidder HDP på 59 pladser.

HDP's leder, Selahattin Demirtas, og en række andre ledende partimedlemmer sidder allerede fængslet og venter på en retssag.

Politiets aktioner kommer, efter at 44 mennesker blev dræbt uden for Besiktas Vodafone Arena, hvor to bomber detoneredes ved fodboldklubben Besiktas' hjemmebane.

Ifølge politiet var der tale om en bilbombe og en selvmordsbombe, der detonerede med et minuts mellemrum.

Den militante kurdiske gruppe Kurdistans Frihedshøge (TAK), der er en udbrydergruppe fra PKK, har taget skylden for angrebet.

HDP tager stærkt afstand fra bombeanslagene. Partiet er tiltalt for at have bånd til PKK.

Ud over PKK har styret i Tyrkiet travlt med at rense ud efter et militært kupforsøg mod præsident Recep Tayyip Erdogan i sommer.

Kupforsøget blev stoppet i løbet af få timer, men regeringen har siden gennemført en stor udrensning blandt offentligt ansatte, embedsmænd, militærfolk, politifolk og ansatte ved domstolene.

Fjenden er ifølge Erdogan den i USA bosiddende prædikant Fethullah Gülen og hans bevægelse. Gülen har grundlagt den såkaldte Hizmet-bevægelse.

/ritzau/AFP

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mange har misforstået hot tendens:...
bt.dk
Se billedet: Prins Nikolai er på...
bt.dk
Gymnasieelever raser over rektor:...
bt.dk
Støjberg-opgør i Venstre: Det havde...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx