Af Ritzau - 12/09-16 03:34; Opdateret: 12/09-16 04:42

Hviderussisk opposition vinder historisk parlamentspladsHviderussisk opposition vinder historisk parlamentsplads

For første gang i 20 år har en politiker fra oppositionen vundet et sæde i parlamentet i Hviderusland.

storybild

For første gang siden 1996 er en kandidat fra oppositionen i Hviderusland blevet valgt ind i landets parlament. (Billede: Scanpix/Sergei Gapon)

Oppositionen i Hviderusland fordømmer søndagens parlamentsvalg i landet og kalder det en farce. Det til trods for, at en oppositionspolitiker for første gang i 20 år er blevet valgt ind i det hviderussiske parlament.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

For fire år siden boykottede de store oppositionspartier i landet valget, der den gang blev betegnet som uretfærdigt og udemokratisk af internationale observatører.

Resultatet af søndagens valg vil ifølge iagttagere ikke ændre det politiske landskab i den tidligere sovjetiske republik.

Nogle mener dog, at oppositionens parlamentsplads er regeringens måde at vise, at landet følger Vestens krav om gennemsigtighed og demokratisk forandring.

Ved dette valg fik også eksterne observatører adgang til stemmeoptællingen.

- Vi har gjort alt, for at der ikke skal komme nogle klager fra den vestlige side. Vi har imødekommet deres ønsker, siger præsident Alexander Lukasjenko.

Lukasjenko, der af modstandere kaldes "Europas sidste diktator", har været præsident i Hviderusland siden 1994. Han har indført en konservativ og reformfattig politik og et jernhårdt greb om alt, der hedder opposition og kritiske medier.

Lukasjenko har holdt sit land i en strategisk tæt alliance med regeringen i Rusland. Dog er der siden russernes annektering af Krim-halvøen fra Ukraine i 2014 opstået nogle revner i forholdet mellem de to.

Det har fået regeringen i Hviderusland til at gøre flere tilnærmelser til Vesten. Hviderusserne har således frigivet flere politiske fanger, mens Vesten til gengæld har lempet en række sanktioner mod Hviderusland.

Oppositionens parlamentsplads gik til Anna Konopatskaya fra United Civil Party. Også løsgængeren Elena Anisim, som har en forbindelser til oppositionen, blev valgt ind i parlamentet.

Der er 110 pladser i Hvideruslands parlament.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx