05/07-15 17:38

Kerry: Atomforhandlinger med Iran kan gå begge vejeKerry: Atomforhandlinger med Iran kan gå begge veje

Der er fremskridt i forhandlingerne med Iran, siger USA's udenrigsminister, som håber på snarlig aftale.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

Det er nu, en historisk atomaftale med Iran skal falde på plads, siger den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, ved søndagens forhandlinger i Østrigs hovedstad, Wien.

- Vi har gjort reelle fremskridt, men vi er endnu ikke nået i mål med flere af de vanskeligste spørgsmål, siger Kerry.

- Jeg er helt enig i, at vi aldrig har været tættere på, men på nuværende tidspunkt kan forhandlingerne gå begge veje, siger ministeren til journalister i Wien ifølge AFP.

Søndag er niendedagen af forhandlingerne mellem Iran og den såkaldte P5+1-gruppe, der består af FN's fem permanente medlemmer af sikkerhedsrådet - USA, Rusland, Kina, Frankrig og Storbritannien. Dertil kommer Tyskland.

Kerry har i løbet af forhandlingerne samlet set holdt mange timers møder med sin iranske kollega, Mohammad Javad Zarif. Det er ventet, at de øvrige udenrigsministre slutter sig til forhandlingerne i Wien inden længe.

Det var planen, at Iran og stormagterne senest i tirsdags skulle have fundet frem til en permanent aftale, der bilægger striden om det iranske atomprogram.

Det lykkedes ikke, så parterne forlængede den midlertidige aftale, der blev indgået tidligere i år, så den gælder til tirsdag.

Det skete for at få nogle ekstra dage til at blive enige om en permanent løsning, der sikrer, at Iran ikke udvikler atomvåben.

Iran har forsikret, at landets omstridte atomprogram kun har fredelige formål, men inspektørerne fra Det Internationale Atomenergi Agentur (IAEA) har tidligere fundet uoverensstemmelser med det, iranerne har oplyst, og det, der er fundet i de iranske atomanlæg.

Iran har siden 2006 været underlagt FN-sanktioner på grund af atomstriden. Iran håber, at sanktionerne kan ophæves, når parterne kommer frem til en permanent aftale.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Anna og Nicolai kan ikke få armene...
bt.dk
Politiet i påske-razzia: Særligt...
bt.dk
Babylykke: Kendt TV 2-korrespondent...
bt.dk
Panik på Wall Street - kurserne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx