Af - 21/03-17 19:37

Rødt, blåt, grønt, sort? Det betyder farven på vores pasRødt, blåt, grønt, sort? Det betyder farven på vores pas

Har du nogensinde undret dig over, at dit pas er rødbedefarvet?

Bildstrecke im Grossformat »

Blåt, rødt, grønt, sort.

Det er de fire hovedfarver, som verdens pas fås i - dog med variationer. Således ligner Afghanistans lyseblå pas ikke noget nær amerikanernes mørkeblå.

Men har du nogensinde undret dig over, hvad de fire farver symboliserer? Her får du svaret:

Blåt


Blå er verdens mest benyttede pasfarve. Hele 77 nationer, herunder Brasilien, Argentina og Paraguay, har blå pas, der er for alle de lande, der er medlem af Caricom, der er en forkortelse for Caribbean Community and Common Market eller på dansk: Det caribiske fællesskab og fællesmarked.

USA har gennem tiden haft pas i alle arver, men siden 1976 har passet været mørkeblåt - alene så det kunne matche farven for De Forenede Staters flag. For amerikanerne bunder farven derfor ikke i noget medlemsskab.

Rødt


Det røde pas er ifølge Passport Index verdens mest magtfulde. Det røde pas bliver brugt af lande knyttet til Storbritannien og EU, ligesom det benyttes af tidligere medlemmer af Warszawapagten, tidligere komminiske lande i sydøstasien og enkelte sydafrikanske lande.

Kun Tyskland og Sverige har et mere magtfuldt pas end det danske, da borgere fra de to lande kan besøge henholdsvis et og to lande mere end os uden at skulle have godkendt visum.

Grønt


Det grønne pas er verdens tredjemest brugte. 43 nationer benytter sig af den grønne farve, og man finder det især i muslimske lande. Grøn er en vigtig farve for mange muslimer, da farven angiveligt var Profeten Mohammeds favorit. Paradis er i Koranen ligeledes beskrevet som et sted, hvor folk bærer grønne klæder af fint silke.

Sort


Kun ti lande har sort pas, herunder New Zealand, Malawi og Den Dominikanske Republik. De ti lande er på ingen måde forbundede hverken af fællesskaber eller geografi.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tv-seere sviner ung mor til efter...
bt.dk
Kærligheden brast: Her er Sarah...
bt.dk
Jens Gaardbo: Mit postnummer får folk...
bt.dk
Vild med Dans-sangerinde er gravid:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx