Af Lone Jacobsen, Seniorer uden Grænser - 05/09-14 09:45

Rehema er en af de sejeste kvinder i UgandaRehema er en af de sejeste kvinder i Uganda

Det er en udbredt myte i Vesten, at afrikanere sidder dovne i skyggen og selv er skyld i elendig-hederne. Rehema Mafabi fra Uganda er kvinden, der modbeviser myten.

storybild

»Før jeg kom med i gruppen, måtte jeg bede min mand om penge, nu er det ham der beder mig om penge,« siger Rehema Mafabi. (Billede: Lone Jacobsen)

Hver mandag rejser 45-årige Rehema Mafabi fra sin landsby til Ugandas hovedstad Kampala for at købe brugt tøj på markedet. Fem timer hver vej i en overfyldt bus.

Når hun kommer tilbage til sin landsby, sætter hun sig til symaskinen, reparerer og syr det brugte tøj om. Og om søndagen åbner hun sin lille butik på søndagsmarkedet i byen Mbale, tæt på hvor hun bor, og sælger tøjet.

Sig det på quechua - indianerbørn i Peru bliver i skolen
Sig det på quechua - indianerbørn i Peru bliver i skolen

Den driftige kvindes virksomhed blev hjulpet i gang af et lån fra en såkaldt VSLA, Village Savings and Loans Associations, en låne-spare-gruppe, som giver fattige mennesker mulighed for at spare op sammen og senere låne af puljen.

Hiv-forskning i skede-ring hjælper afrikanske kvinder
Hiv-forskning i skede-ring hjælper afrikanske kvinder

Før hun blev del af låne-spare-gruppen, var det småt med penge i familien og derfor umuligt at trække penge ud af det daglige budget til at investere i tøj og symaskine.

Ret hurtigt gav forretningen overskud, og hun kunne betale lånet tilbage.

Handicappede børn er på finansloven i Somalia
Handicappede børn er på finansloven i Somalia

Mere personligt overskud har Rehema Mafabi også fået. Hun er blevet sekretær i låne-spare-gruppen og huser to unge piger fra svære kår, som lærer at sy gennem et syprojekt, som den danske ngo, Seniorer Uden Grænser, støtter.

Filippinsk politi sætter ind mod sexmisbrug af børn
Filippinsk politi sætter ind mod sexmisbrug af børn

Andre kvinder i området har lånt penge til at komme i gang med briketfremstilling, som er med til at give lokalområdet et skub i en mere bæredygtig retning.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kongehuset uddyber problemer før...
bt.dk
Tidligere skovrider med...
bt.dk
Efter gigantisk straffe-drama:...
bt.dk
Medarbejdere er rasende: De ansatte...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx