Af - 25/08-14 21:00

Hemmeligt samarbejde: Militante angrebet i LibyenHemmeligt samarbejde: Militante angrebet i Libyen

USA fik ifølge avis ikke at vide, at to af landets allierede har angrebet militante i Libyen.

To gange på den seneste uge har Egypten og de Forenede Arabiske Emirater i al hemmelighed samarbejdet om at gennemføre to luftangreb mod islamitiske militser i Libyen, skriver avisen New York Times.

USA er ifølge flere kilder, som avisen har talt med, overraskede over samarbejdet mellem to af landets tætte allierede og militære samarbejdspartnere. Angrebene skulle være gennemført uden først at informere eller søge samtykke i USA.

Syrien åbner for internationalt samarbejde mod jihadister
Syrien åbner for internationalt samarbejde mod jihadister

Egyptiske embedsmænd har ifølge kilderne i det amerikanske embedsvæsen nægtet over for USA, at operationen har fundet sted. Dermed er præsident Barack Obamas regering blev fuldstændig sat på sidelinjen i forbindelse med angrebet, skriver avisen.

Samarbejdet er led i en magtkamp i den arabiske region, der er udbrudt i efterspillet efter det arabiske forår. Her står arabiske autokrater over for islamister, som de ser som en trussel mod regionen.

Amerikaner er fri efter to år som fange i Syrien
Amerikaner er fri efter to år som fange i Syrien

Siden militæret afsatte den islamistiske præsident Mohammed Mursi for et år siden, har den nye egyptiske regering dannet en blok sammen med Saudi-Arabien og de Forenede Arabiske Emirater, der skal yde indflydelse i resten af regionen for netop at begrænse islamisternes magt.

USA i luftkrig med provokerende kinesisk kampfly
USA i luftkrig med provokerende kinesisk kampfly

Libyen har været plaget af uro siden oprøret, der væltede Muammar Gaddafi. Myndighederne i Libyen har svært ved at genetablere kontrollen i det nordafrikanske land, og det har blandt andet givet plads til kampe mellem rivaliserende militante grupper.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Rystende overvågningsvideo afslørede...
bt.dk
Ny bog afslører: Prins Harry var få...
bt.dk
Brand i ejendom i København - flere...
bt.dk
Efter hård kritik af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx