Af Alexander Mikkelsen/20Minuten - 17/11-15 12:56; Opdateret: 25/11-15 09:19

IS har uendelige pengeressourser til rådighed til terrorIS har uendelige pengeressourser til rådighed til terror

Francois Hollande vil tilintetgøre IS. Men terrorgruppen disponerer over utallige indtægtskilder, derfor er en militærisk indgriben ikke nok.

Efter angrebet i Paris gik Frankrig til modangreb på Islamisk Stat, som det kan ses her. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Den militante terrorgruppe Islamisk Stat fra Irak og Syrien (IS) har taget ansvar for attentaterne i Paris. For den franske præsident Francois Hollande og G-20 landene står én ting klart. De vil bekæmpe terrorgruppen med alle midler. Siden IS råder over talrige indtægtskilder, ville en måde at bekæmpe terrorgruppen på være at angribe deres økonomiske resurser.

Men hvor kommer pengene fra? Og hvordan overtaler gruppen deres kilder til at finansiere dem? Eksperten fra Washington Institute for Near East Policy, Matthew Levitt, forklarer til ”Handelsblatt”: ”Islamisk stat er den mest velhavende terrorgruppe, vi nogensinde har set.” Gruppen finansierer sig delvist ved at bruge resurser fra erobrede territorier. Det er f.eks. handel med olie, antikviteter, smugling og afpresning. Men også ved at få penge fra udenlandske sympatisører.

Rige saudier er meget rundhåndede
Specielt rige saudier burde man finde blandt sympatisørerne, der økonomisk støtter IS. ”IS er en radikal, sunnitisk gruppe, præcis som mange saudier også er, og tilhører Wahhabit-sekten”, siger historikeren Daniele Ganser til 20-Minuten. Fordi at sheikerne står for 10% af jordens olieforbrug, tolererer man golfstaternes økonomiske understøttelse til terrorgruppen: ”Derfor ser den vestlige verden gennem fingrene med det.”

Det er svært at sætte tal på, hvor meget terrorgruppen i virkeligheden får fra udlandet, fordi IS og de økonomiske bagmænd bruger Hawala-systemet til pengetransaktionerne. Hawala-systemet er et traditionelt overførselssystem, der bruger officielle kanaler, men bliver afviklet igennem tredjepartspersoner, siger politologen David Romano i ”Spiegel”.

Anonymous i stort angreb på IS
Anonymous i stort angreb på IS

Handler med olie på det sorte marked
Olie er en stor indtægtskilde for IS. Med salget af 40.000 tønder råolie, tjener militsen omkring to millioner US-dollars pr. dag. Olien bliver f.eks. transporteret til Tyrkiet igennem det sorte marked gennem et netværk af mellemmænd, siger Luay Al-Chatteeb fra Brookings Doha Center til ”Handelsblatt”. Som betaling for olien får IS kontanter eller forskellige varer som f.eks. våben.

Dog var salget af olie ikke kun en indtægtskilde for IS, men også for de almindelige beboere. Men jihadisterne forlanger, at kalifatens beboere skal betale skat til dem. Ifølge en redegørelse fra Reuters straffer militsen dem, der ikke vil betale, f.eks. ved at bortføre dem, hvorefter familien skal betale løsepenge for at se deres familiemedlem igen.

IS tjener også penge på plyndring. Alene igennem en plyndring af centralbanken i byen Mossul, skulle der være landet millioner i IS’ krigskasse. Det, som man ikke kan måle, er indtægterne, der kommer fra salget af stjålne antikviteter, der ligesom olien, bliver solgt på det sorte marked.

Knus IS’ finansmarkeder

For at IS ikke kan rekruttere flere personer til deres terrornetværk, og man kan besejre dem, bliver man nødt til at knuse deres indtægtskilder, siger Christina Schori Loang fra Geneva Centre for Security Policy i ”SonntagsZeitung”.

Men at det skulle udrydde terrorgruppen, er en illusion, advarer historikeren Ganser. ”At købe en Kalaschnikov, løbe ind i en restaurant og skyde løs, koster næsten ingen penge.” Men IS som organisation kunne sagtens møde deres ende, hvis man afskærer dem fra deres indtægtskilder. Men det samme kan man ikke sige for terrorangreb i Europa. Fordi: ”Terror er den arme mands krig. Man kan ikke spare den til døde.”

LÆS OGSÅ: Efter terror-udtalelser: Vil have minister til at lukke omstridt moske

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Er nu reelt udryddet: Det sidste...
bt.dk
Danskere om stor virksomhed: I...
bt.dk
Blev pludselig berømt som Wozniackis...
bt.dk
Joachim B. Olsen stiller...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx