Af Ritzau - 15/09-16 05:13; Opdateret: 15/09-16 07:24

Efterforsker af studerendes forsvinden i Mexico trækker sigEfterforsker af studerendes forsvinden i Mexico trækker sig

Tomas Zeron, der har ledet sagen om 43 mexicanske studerendes forsvinden i 2014, er trådt tilbage.

storybild

Forældre til de 43 forsvundne lærerstuderende har længe opfordret Tomas Zeron til at træde tilbage fra posten som direktør for Mexicos efterforskningsagentur. Nu har de fået deres ønske opfyldt. (Billede: Scanpix/Yuri Cortez)

Direktøren for Mexicos efterforskningsagentur, som leder sagen om 43 mexicanske lærerstuderende, der forsvandt i 2014, er trådt tilbage.

Det oplyser statsadvokat i landet Arely Gomez ifølge nyhedsbureauet AFP.

Fratrædelsen sker knap to uger før toårsdagen for de mange studerendes forsvinden 26. september 2014 nær byen Iguala.

Statsadvokat Gomez siger, at han anerkender den indsats, som direktør for landets efterretningsagentur Tomas Zeron har leveret i sin tid på posten.

I erklæringen fra anklagemyndigheden bliver det ikke forklaret yderligere, hvorfor Tomas Zeron har valgt at træde tilbage. Forældre til de forsvundne studerende har dog længe opfordret ham til at gøre det grundet Zerons ageren i sagen.

I april i år indledte anklagemyndigheden i Mexico en intern undersøgelse af Tomas Zerons håndtering af et muligt gerningssted i sagen.

En embedsmand fra regeringen oplyser til nyhedsbureauet AFP, at denne undersøgelse fortsat er i gang.

Den interne undersøgelse blev iværksat, efter at eksperter havde sat spørgsmålstegn ved fundet af et forkullet knoglefragment i en flod i oktober 2014. Knoglefragmentet blev knyttet til en af de 43 forsvundne studerende.

Tomas Zeron valgte at undlade at rapportere fundet skriftligt. Det gik ifølge eksperterne fra Inter-American Human Rights Commission "imod internationale standarder for efterforskning".

Zeron har nægtet enhver forseelse.

Det viste sig senere, at knoglen tilhørte en af de studerende. Det er den eneste af de 43 studerende, hvis rester er blevet endeligt identificeret.

Ifølge de mexicanske myndigheder blev de studerende bortført af korrupte politifolk, som overlod dem til narkokartellet Guerreros Unidos, som så angiveligt dræbte dem.

Eksperter har gentagne gange sået tvivl om regeringens påstand om, at narkokartellet brændte ligene på en losseplads, før kriminelle fra kartellet kastede ligresterne i en flod.

Der er aldrig fundet dna-spor efter dem på den losseplads, hvor de skulle være blevet brændt. Og desuden ville det tage mindst 60 timer at brænde ligene op. Det skete dog ifølge regeringen på kun 16 timer.

Sagen er aldrig blevet opklaret.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx