Af - 07/10-16 13:14; Opdateret: 10/10-16 12:31

Happy var gravid med tvillinger – men uden hjælp gik det galtHappy var gravid med tvillinger – men uden hjælp gik det galt

I Tanzania kæmper man med at nedbringe børnedødeligheden. En mor deler her historien om en tragisk fødsel.

storybild

Happy er 23 år gammel og bor i Mbeya-regionen i Tanzania. (Billede: Toke Hanghøj)

Hun kæmper for at holde tårerne tilbage, når hun fortæller.

23-årige Happy bor i en landsby i bjergene i Mbeya-regionen i Tanzania. Hun sidder i stuen i sit hjem, der består af to små huse bygget af ler-mursten. Hun henter vand i femliters plastikspande, som står stablet op mod den ene væg. Stuen er mørk. Det var her, det skete.

For nogle måneder siden var hun højgravid med tvillinger. Men det, der er sket med hende viser nogle af de mange udfordringer der er med adgang til sundhedshjælp i landet.

Happy var nemlig sat til at føde sidst i september måned i år. Hun blev anbefalet at føde på et hospital, da der ville være risiko for komplikationer. Nærmeste hospital er 37 kilometer væk på ujævne, støvede veje.

Sidst i juli måned oplevede den højgravide Happy en slem hovedpine, og hendes fødder hævede op. Hun gik hen til den primitive sundhedsklinik ved hendes landsby. Her er der ingen jordemoder eller fødeafdeling. Hun måtte gå hjem igen.

Samme nat fik hun veer. Hendes mand gjorde sit bedste for at hjælpe hende, da hun gik i fødsel i deres stue.

Men tvillingerne døde få minutter efter fødslen.

Hun løfter hånden og sænker den igen, da hun fortæller, hvordan mændene i landsbyen hentede de to små for tidligt fødte børn og begravede dem et stykke fra byen.

Nu vil Happy hvile sig, fortæller hun. Hun ønsker tidligst at få børn igen om fem år.

På hendes ryg hviler hendes datter Angel sig. Den lille pige er to et halvt år gammel og gemmer sig genert. Men hun elsker at lege og er glad, fortæller Happy og smiler for første gang, da hun fortæller.

LÆS OGSÅ: TV: Her bryder Mascha Vang grædende sammen på hospital

LÆS OGSÅ: Derfor rejser Mascha Vang og kendt YouTuber til Afrika

LÆS OGSÅ: Rørende enkel metode: Sådan redder hun sit barns liv

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx