Af - 16/03-14 18:07

Skoleelever tømmer forældrenes medicinskab og tager til 'apoteker-fest'Skoleelever tømmer forældrenes medicinskab og tager til 'apoteker-fest'

Unge amerikanere tømmer forældrenes medicinskabe og deler dem mellem sig til såkaldte 'apoteker-fester'. Fænomenet har kostet flere menneskeliv.

storybild

Amerikanske teenagere tømmer forældrenes medicinskabe og deler dem mellem sig til såkaldte 'apoteker-fester'. Fænomenet har kostet flere menneskeliv. (Billede: Polfoto)

- Tøm jeres forældres medicinskab og kom klokken 20.00.

Sådan kunne en invitation til en såkaldt 'pharm party' – eller på dansk apoteker-fest - lyde.

Fænomenet er kendt fra USA og er inden for de seneste to år eksploderet i popularitet blandt skole- og gymnasie-elever landet over.

Konceptet er, at de unge tager til fest med lommerne fulde af ting og sager fra far og mors medicinskab. Det er lige meget, hvad det er - bare det har en effekt.

Sprut og kokain: Fodboldstjernes søn chokerer med livsfarlig drukleg
Sprut og kokain: Fodboldstjernes søn chokerer med livsfarlig drukleg

Når de ankommer til festen, smider de pillerne op i en stor skål, så de bliver blandet med præparaterne, som de andre unge har medbragt sig fra deres forældres medicinskabe. Herefter går skålen rundt mellem de inviterede, og én efter én snupper de unge en håndfuld piller, som de typisk skyller ned med alkohol, eller slår til pulver, så de kan sniffe det op gennem næsen.

- Statistikkerne er skræmmende. Antallet af skoleelever på mellemtrinnet (svarende til dansk folkeskoles 7.klasse, red.), som har prøvet at tage receptpligtig smertestillende medicin er ret så alarmerende, men i gymnasiet er der tale om en epidemi, har Dr. Louis Durkin fra Mercy Medical Center i Springfield udtalt til det amerikanske nyhedssite masslive.com.

Ifølge tal fra interesseorganisationen 'Partnership for a Drug-Free America' har en ud af fem amerikanske teenagere misbrugt både smertestillende medicin samt recept-pligtige beroligende medikamenter.

Efter farlig drukleg: Nu nominerer piger hinanden til at smide tøjet
Efter farlig drukleg: Nu nominerer piger hinanden til at smide tøjet

Tallene understøttes i en rapport fra Det Hvide Hus om 'National Drug Control Policy'. Heri fremgår det, 'at unge misbruger receptpligtig medicin, fordi mange tror på myten om, at de giver en sikker rus'.

En myte, som ifølge politiet er skræmmende langt fra virkeligheden:

- Når folk kombinerer al slags medicin uden at have den fjerneste idé om, hvilken effekt de har, er det ekstremt farligt og potentielt dødeligt, lyder det fra Dan Jacek, som er politimand i Longmeadow, Massachusetts.

'Bund – eller du er en kylling!': Farlig drukleg dræber unge
'Bund – eller du er en kylling!': Farlig drukleg dræber unge

I deres distrikt har de været skånet for dødsfald ved apoteker-festerne, men de er opmærksomme på den stigende tendens, som de tager meget alvorligt.

Flere er døde
I andre stater i USA har apoteker-festerne allerede kostet unge menneskeliv. Ifølge afvænningsklinikken 'Novus Medical Detox' fra Florida døde en 18-årig efter at have indtaget 40 milligram af det smertestillende medicin OxyContin, imens han drak en øl. En 16-årig døde ligeledes, efter hun indtog 80 milligram OxyContin. Piller, som hun havde fået af en ven.

Kender du til en lignende tendens i Danmark, vil vi meget gerne høre fra dig? Send os gerne en mail. Tak

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx