Af Maria Christine Madsen - 20/11-17 12:37

Jorden ryster under Island: Vulkan truer med at gå i udbrudJorden ryster under Island: Vulkan truer med at gå i udbrud

I 290 år har den slumret. Men nu tyder det på, at en af Islands største vulkaner er ved at vågne fra sin dvale.

storybild

ARKIVFOTO fra vulkanudbrud på Island i 2010 (Billede: STRINGER)

Hvis den vågner, kan det blive farligt. Det skriver det svenske medie SVT.

Siden det seneste udbrud i 1727 har vulkanen Öraefajökull på den sydøstlige side af Island forholdt sig rolig. Men de seneste måneder er der begyndt at ske noget under den gletsjer, som dækker vulkanen.

Det forklarer seismologen Reynir Bödvarsson fra Uppsala universitet til SVT.

»Noget er gået i gang. Der har været klart flere jordskælv og anden seismisk aktivitet i området, og det smeltevand, der strømmer fra gletsjeren, er begyndt at lugte af svovl,« siger han.

Tegnene har fået advarselsklokkerne om et kommende udbrud til at ringe, men ifølge seismologen er der ingen klare indikationer på, at det er nært forestående.

»Det bekymrende er, at Öraefajökull er en farlig vulkan, fordi der bor mennesker meget tæt på den. Flere landsbyer ligger lige ved siden af,« siger Reynir Bödvarsson til SVT.

Tegnene har fået Islands meteorologiske institut til at hæve beredskabsniveauet til gult, og overvågningen af området er blevet øget.

Öraefajökull er en del af Islands største gletsjer Vattnajökull. Det betyder, at det ikke kun er lava, aske og gas, som man skal passe på, hvis vulkanen går i udbrud. Udbruddet risikerer nemlig også at føre til voldsomme oversvømmelser af smeltet gletscher-vand.

Da den islandske vulkan - Eyafjallajökull - gik i udbrud i 2010, blev en gigantisk askesky sendt op i luften, hvilket påvirkede flytrafikken i store dele af Europa i flere dage.

 

 

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet advarer: Det her tilbud ER...
bt.dk
Politiet: Død person fundet i bil med...
bt.dk
Ekspert slår alarm: 'Det her er den...
bt.dk
50-årig verdensstjerne skal være far
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx