Af Ritzau - 16/10-16 17:57

USA presser stridsparter i Yemen for en hurtig våbenhvileUSA presser stridsparter i Yemen for en hurtig våbenhvile

FN-udsending har været i dialog med de stridende parter i Yemen, og flere lande forsøger nu at få våbenhvile.

storybild

- Tiden er inde til at implementere en våbenhvile betingelsesløst og til at sætte gang i forhandlinger, siger USA' udenrigsminister, John Kerry, om borgerkrigen i Yemen på et møde i London. (Billede: Reuters/Pool)

En våbenhvile kan være på vej i det krigshærgede Yemen. I hvert fald er der forsigtig optimisme at spore hos FN's særlige udsending i landet, Ismail Ould Cheikh Ahmed.

Blandt andet USA og Storbritannien forsøger på et møde i London søndag at lægge yderligere pres på de stridende parter.

- Tiden er inde til at implementere en våbenhvile betingelsesløst og til at sætte gang i forhandlinger, siger USA' udenrigsminister, John Kerry.

Håbet er, at den Iran-støttede Houthi-bevægelse og præsident Abd-Rabbu Mansour Hadis hær vil indstille kamphandlingerne i løbet af de næste dage.

- Vi er her for at opfordre til en omgående våbenhvile, som vil blive erklæret i løbet af de kommende timer, siger FN's udsending Ismail Ould Cheikh Ahmed.

Han har søndag deltaget i mødet i London. Også Saudi-Arabien og andre medlemmer af den koalition, som ledes af Saudi-Arabien, deltager.

Mauretanieren har været i kontakt med de stridende parter. Han savner dog fortsat "mere præcise planer" for en våbenhvile.

John Kerry slår fast, at han endnu ikke kan vurdere, hvorvidt houthierne og Hadis hær har accepteret planen.

Den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, appellerer til, at man lægger våbnene "så hurtigt som muligt. Det vil sige mandag, tirsdag".

Hadis hær støttes af Saudi-Arabien, som for nylig tog skylden for et meget voldsomt luftangreb mod en begravelse. Flere end 140 blev dræbt, og adskillige hundrede blev såret. USA har kritiseret Saudi-Arabien for angrebet.

Saudi-Arabien greb ind i nabolandet Yemen i foråret 2015 for at støtte Hadis regering. Hadi blev tvunget på flugt, da houthierne gik i offensiven.

Houthierne er ikke kun støttet af Iran. De støttes også af den tidligere præsident Ali Abdullah Saleh og hans styrker.

Næsten 6900 mennesker meldes dræbt under borgerkrigen, der har stået på i et par år.

/ritzau/AFP

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx