Af Ritzau - 24/08-16 16:34; Opdateret: 24/08-16 20:02

USA vil samarbejde med Tyrkiet om mistænkt kupbagmandUSA vil samarbejde med Tyrkiet om mistænkt kupbagmand

Joe Biden lover "urokkelig støtte" til Tyrkiet efter kupforsøg og undskylder for, at han ikke kom tidligere.

storybild

USA's vicepræsident, Joe Biden (t.v.), og den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim, trykker hænder ved deres fælles pressemøde i Ankara onsdag. (Billede: Reuters/Stringer)

USA er imponeret over, hvor hurtigt Tyrkiet reagerede på det kupforsøg, der fandt sted i landet i sidste måned. Det siger den amerikanske vicepræsident, Joe Biden, under et besøg i Tyrkiet onsdag.

På en fælles pressekonference med den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger Biden, at kupforsøget var "et angreb mod Tyrkiets folk".

Han betegner bagmændene som terrorister, skriver Reuters.

Samtidig undskylder Biden over for Erdogan, at han ikke kom til Tyrkiet noget tidligere efter det fejlslagne kupforsøg 15. juli.

- Det amerikanske folk står side om side med jer, siger Biden, som under pressemødet sad ved siden af Erdogan i præsidentpaladset i Ankara.

- Men jeg må undskylde. Jeg ville ønske, at jeg kunne have været her tidligere, siger han ifølge AFP.

Tidligere på dagen mødtes den amerikanske vicepræsident med Tyrkiets premierminister, Binali Yildirim. Her lovede Biden, at USA vil give Tyrkiet den assistance, landet har brug for på vejen mod at styrke det tyrkiske demokrati.

Han understregede desuden, at USA vil samarbejde med Tyrkiet og evaluere de beviser, Tyrkiet har fremlagt mod den hovedmistænkte bag det fejlslagne kupforsøg i juli, Fethullah Gülen.

Tyrkiet har søgt om at få Gülen udleveret fra USA, hvor han lever i eksil, og retsforfølge ham i hjemlandet.

I den forbindelse understreger Biden, at USA ingen interesse har i at beskytte nogen, der har skadet en allieret, men at de retlige standarder skal være opfyldt.

Regeringen i Washington lover sin "urokkelige støtte" til den tyrkiske regering i kølvandet på det fejlslagne kupforsøg, siger Biden.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, sagde tidligere, at Tyrkiet fortsat vil sende dokumenter til USA for at sikre en udlevering af Gülen.

Den muslimske prædikant har siden 1999 levet i USA.

Tidligere var han en af Erdogans allierede, men de to ragede uklar, og Erdogan beskylder nu ham og hans netværk for at have orkestreret kupforsøget i Tyrkiet 15. juli.

/ritzau/Reuters

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx