Af Ritzau - 01/12-16 03:32; Opdateret: 01/12-16 10:15

Colombias kongres godkender enstemmigt Farc-fredsaftaleColombias kongres godkender enstemmigt Farc-fredsaftale

Fredsaftalen blev stemt igennem med 130 for og ingen imod og kan allerede træde i kraft i denne uge.

storybild

Den oprindelige aftale mellem regeringen i Colombia of oprørsgruppen Farc blev kritiseret for at være for imødekommende over for Farc. Nu har kongressen stemt en revideret aftale igennem. (Billede: Scanpix/Guillermo Legaria)

Colombias kongres har onsdag aften lokal tid godkendt en revideret fredsaftale mellem regeringen og oprørsbevægelsen Farc.

Aftalen blev godkendt i underhuset. 130 medlemmer stemte for, og ingen stemte imod.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Fredsaftalen kan dermed allerede træde i kraft i denne uge.

Godkendelsen i kongressen sker, dagen efter at senatet ligeledes sagde ja aftalen. Her stemte 75 for og ingen imod.

Ved den lejlighed udvandrede flere medlemmer af højrefløjspartiet Centro Democratico, som har ført an i modstanden mod fredsaftalen, i protest mod afstemningen.

Den aftale, som blev afvist ved en folkeafstemning i oktober, har fået kritik for at være for imødekommende over for Farc.

Især forhenværende præsident Alvaro Uribe har været indædt modstander af den oprindelige aftale.

Det har hverken ved den første eller den reviderede udgave været et lovkrav at sende aftalen til afstemning i befolkningen.

Efter colombianernes overraskende afvisning af fredsaftalen i oktober valgte præsident Juan Manuel Santos kun at lade politikerne tage stilling til den nye udgave.

Ifølge aftalen skal Farcs omkring 7000 medlemmer i løbet af det næste halve år lægge deres våben. Samtidig skal oprørsgruppen omdannes til et politisk parti.

Uribe og hans fløj mener dog, at oprørsledere, der har gjort sig skyldige i krigsforbrydelser, ikke bør have lov at stille op til et politisk embede.

Den reviderede fredsaftale blev underskrevet af præsident Juan Manuel Santos og oprørsleder Rodrigo Londono i sidste uge.

Santos har ønsket at få aftalen igennem så hurtigt som muligt i bestræbelserne på at opretholde en skrøbelig våbenhvile i Colombia.

Præsidenten vandt i oktober Nobels fredspris for sit arbejde med at skabe fred i landet.

Over en periode på fire år har den colombianske regering og Farc forsøgt at finde en fredelig løsning på konflikten. Den har varet over et halvt århundrede og kostet over 200.000 mennesker livet.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

10-årige Johanne svækkes dag for dag:...
bt.dk
Curlingkvinderne tabte i neglebider...
bt.dk
Køen til prins Henriks båre var endnu...
bt.dk
OL-debutant rystede: Det var...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx