Af Ritzau - 02/05-17 17:04; Opdateret: 02/05-17 17:46

Trumps Kina-mand langer ud efter Beijings kontrol over øhavTrumps Kina-mand langer ud efter Beijings kontrol over øhav

Kina må ikke benytte kunstige øer til at tryne nabolande, siger nomineret som USA-ambassadør i Kina.

storybild

- Kina må ikke få lov til at benytte sine kunstige øer til at lægge pres på naboer eller begrænse deres frihed til at sejle og flyve, siger Terry Branstad, som er nomineret til ambassadør i Kina, under høring i Senatet. (Billede: Scanpix/Jim Watson)

Den mand, som Donald Trump vil sende til Kina som ambassadør, har stærke holdninger til den asiatiske stormagts ageren i regionen.

Under en høring i Senatet i Washington slår præsidentens nominerede fast, at Kina skal give plads til de øvrige lande i regionen.

- Kina må ikke få lov til at benytte sine kunstige øer til at lægge pres på naboer eller begrænse deres frihed til at sejle og flyve, siger Branstad under høringen.

Kina mener, at Det Sydkinesiske Hav er kinesisk farvand og har blandt andet bygget kunstige øer for at sætte sig på territoriet.

Omvendt mener USA, at Det Sydkinesiske Hav er internationalt farvand. Trump har advaret Kina. Han har sagt, at USA vil styrke sin position i området.

Farvandet er blandt andet attraktivt på grund af sejlruter og naturressourcer - eksempelvis olie og gas.

Terry Branstad, som er Iowas guvernør, vil også lægge pres på Kina i forhold til Nordkorea, som ifølge USA har provokeret med flere test af missiler.

- Jeg mener, at de kan gøre andre ting - diplomatisk og økonomisk - for at sende et klart signal om, at Kina, USA og andre lande i verden ikke kan acceptere udviklingen af atomteknologier og missiler, siger Branstad.

Den nominerede giver ingen konkrete bud på, hvad Kina bør gøre over for naboen Nordkorea.

Som konsekvens af Nordkoreas seneste missiltest har USA den seneste tid opstillet et missilforsvar i Sydkorea. Til Kinas store ærgrelse.

Kineserne er bekymret over, at USA nu står militært stærkt meget tæt på Kinas grænse.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

50-årig verdensstjerne skal være far
bt.dk
FOA-formand slår fast midt i...
bt.dk
Dansk stjernerytter efter sit...
bt.dk
'Nogen af os vil altid gå rundt og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx