05/03-14 07:35

USA truer med at droppe G8-topmøde i RuslandUSA truer med at droppe G8-topmøde i Rusland

Russerne kommer under nyt pres fra USA, som igen overvejer at blive væk fra sommerens G8-topmøde.

storybild

Russerne kommer under nyt pres fra USA, som igen overvejer at blive væk fra sommerens G8-topmøde. (Billede: Polfoto)

USA nægter at deltage i sommerens G8-topmøde i Rusland, medmindre at russerne ændrer adfærd over for Ukraine, siger en topembedsmand i den amerikanske regering.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, talte tirsdag aften i telefon med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og drøftede en potentiel løsning på krisen på den ukrainske halvø Krim.

Rusland tester langtrækkende missil
Rusland tester langtrækkende missil

Obama understregede over for Merkel, at USA bliver væk fra G8-topmødet i juni, hvis situationen i Ukraine til sommer er status quo, siger embedsmanden.

Både USA, Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan og Storbritannien - syv ud af de otte lande i G8-samarbejdet - fordømte søndag Ruslands overtrædelse af Ukraines suverænitet og aflyste alle forberedelser frem mod topmødet i sortehavsbyen Sotji.

USA: Russiske styrker kontrollerer nu Krim
USA: Russiske styrker kontrollerer nu Krim

Udmeldingen kom i protest mod, at russiske styrker var rykket ind på Krim-halvøen.

Torsdag holder EU's stats- og regeringschefer ekstraordinært EU-topmøde om situationen i den tidligere sovjetrepublik. Her skal medlemslandene diskutere mulige sanktioner imod Rusland, som i øjeblikket kontrollerer Krim-halvøen.

G8 er en koalition af verdens otte førende industrinationer samt EU. Topmødet er planlagt til den 4. og 5. juni, og det er Rusland, der i år har værtsskabet for industriklubben.

USA's udenrigsminister, John Kerry, skruede søndag bissen på med en advarsel til Rusland om, at det risikerer at miste sit medlemskab i G8-klubben.

Nu indkalder Ukraine den militære reserve
Nu indkalder Ukraine den militære reserve

I tv-talkshowet "Face the Nation" beskyldte han Rusland for at opføre sig som en nation fra 1800-tallet.

- I det 21. århundrede kan man ikke opføre sig som i det 19. århundrede ved at invadere et andet land på baggrund af en masse overdrevne påskud, sagde Kerry.

Ukraine beder Vesten om hjælp mod Rusland
Ukraine beder Vesten om hjælp mod Rusland

Han blev dog undsagt af Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier.

- Jeg hører snarere til dem, der siger, at G8-formatet er det eneste format, hvor vi i Vesten endnu taler direkte med Rusland, siger Steinmeier til tv-stationen ARD.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx