Af - 27/02-14 14:58

Savner de mors kødgryder? Millioner af unge flytter hjem til 'de gamle'Savner de mors kødgryder? Millioner af unge flytter hjem til 'de gamle'

Det er svært at få et job og dyrt at finde et sted at bo. Derfor flytter mange unge hjem til 'de gamle' igen – eller flyver aldrig fra reden. Medierne har døbt dem 'boomerang-generationen'.

storybild

Det er især unge mænd, der flytter hjem til forældrene i Storbritannien, fordi de har svært ved at få økonomisk balance i tilværelsen. (Billede: Polfoto/PhotoAlto\VERA ATCHOU)

Huslejen, arbejdsløsheden, studieafgifterne og studiegælden.

Det hele er steget i Storbritannien i de seneste år, og derfor bor 3,3 millioner svarende til mere end hver fjerde af de unge i aldersgruppen 20-34 nu hjemme hos mor og far, viser tal fra briternes svar på Danmarks Statistik, Office for National Statistics.

Arbejdsløshed: Unge sydeuropæere har givet op
Arbejdsløshed: Unge sydeuropæere har givet op

Antallet af unge der flytter hjem til 'de gamle', fordi leveomkostningerne er høje og jobchancerne små, er også steget i USA og en række andre lande, og det har fået medier til at døbe de unge 'boomerang-generationen'.

- Recessionen har ramt de unge ekstra hårdt med en kraftig stigning i ungdomsarbejdsløsheden. Desuden er det blevet sværere at få et realkreditlån, hvis man kun har råd til et lille indskud, og det har forhindret mange førstegangskøbere i at flyve fra reden, sagde økonom Matthew Pointon fra analysevirksomheden Capital Economics for nylig til The Guardian.

Sidste år pegede en britisk forsker på, at de stigende studieafgifter og deraf følgende større studielån også er en medvirkende faktor i et land, hvor det – modsat herhjemme i Danmark – langt fra er gratis at tage en uddannelse.

Chok: Nu er hver fjerde ung arbejdsløs
Chok: Nu er hver fjerde ung arbejdsløs

Flere amerikanske og engelske medier har lavet guides til både forældre og 'boomerang-børn' om, hvordan man får det til at fungere at have voksne børn boende hjemme – og hvordan man slipper af med dem igen.

Det er dog ikke alle lande, hvor boomerang-effekter slår igennem. I et land som Spanien, der ellers er hårdt ramt af krisen, er der faktisk færre unge, der bor hjemme. Men det skyldes måske, at mange unge simpelthen flygter helt ud af landet. Ifølge Eurostat bor der således 16 procent færre 25-34-årige i Spanien i dag end der gjorde før krisen satte ind.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Iskold luft mellem Sex and the...
bt.dk
Han skulle være henrettet i dag: Men...
bt.dk
Kongehuseksperter er ikke i tvivl:...
bt.dk
Ny liste opfordrer til drab på danske...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx