Af Ritzau - 03/11-16 12:24; Opdateret: 03/11-16 13:20

Libanon er tæt på at få Hariri som ny premierministerLibanon er tæt på at få Hariri som ny premierminister

Politisk kabale er tæt på at gå op i Libanon, efter nyvalgt præsident peger på sunnimuslim som regeringschef.

storybild

Tidligere premierminister i Libanon Saad al-Hariri er blevet bedt om at danne regering igen. (Billede: Scanpix/Anwar Amro)

Libanons præsident har bedt den sunnimuslimske leder Saad al-Hariri om at danne ny regering, og dermed er der lagt op til problemer med den magtfulde og shiitiske Hizbollah-bevægelse.

Det sker få dage efter, at parlamentet udpegede den kristne leder Michel Aoun til præsident. Indtil da havde landet stået uden præsident i over to år.

Hariri var Libanons premierminister fra 2009 til 2011.

Nomineringen af Hariri er del af et politisk kompromis. Det medvirkede blandt andet til, at Hariri sagde ja til at støtte sin politiske modstander Aoun.

Aoun er allieret med den magtfulde shiamuslimske Hizbollah-bevægelse, som støttes af Iran.

Parlamentsformand Nabih Berri som står i spidsen for den shiamuslimske Amal-bevægelse, har været kritisk over for det politiske kompromis. Han havde truet med at blokere for en ny regering.

Men Berri har i sidste omgang antydet, at han vil støtte Hariri som ny premierminister. Hariri er modstander af Hizbollah, og han har kritiseret dens militære gren for at styrke og støtte præsident Bashar al-Assad i Syrien.

Libanon har en meget kompliceret befolkningssammensætning med kristne, muslimer og drusere. Det gør den politiske proces og udnævnelsen af politiske ledere langsommelig.

Libanon er presset af den fem et halvt lange år borgerkrig i nabolandet Syrien. Over en million flygtninge er søgt til Libanon.

46-årige Hariri ledte under ekspræsident Michel Suleiman en samlingsregering, som blev væltet af Hizbollah.

Milliardæren Hariri er søn af tidligere premierminister Rafik Hariri, som blev dræbt i et bombeattentat i Beirut i 2005.

Medlemmer af Hizbollah er blevet anklaget for involvering i drabet på Rafik. Ruiner af en udbombet bygning står som en påmindelse om attentatet i Beirut.

/ritzau/Reuters

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

23-årige Hans-Christian er...
bt.dk
Voldsom brand raserede i europæisk...
bt.dk
41-årige Niklas havde succes, men gik...
bt.dk
Flere tordnede mod 'sexistisk' sang:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx