Af - 06/09-13 18:26; Opdateret: 06/09-13 18:40

Hitlers bodyguard er dødHitlers bodyguard er død

Han var den sidste, der så "Der Führer" i live.

storybild

På dette billede fra 2005 ses Rochus Misch pege på et billede, han selv tog af Hitler i begyndelsen af Anden Verdenskrig. (Billede: AP/Polfoto)

Rochus Misch, den tyske nazileder Adolf Hitlers mest trofast bodyguard under størstedelen af Anden Verdenskrig, er død efter kort tids sygdom. Han blev 96 år.

Det var Misch, der som den sidste så "Der Führer" i live i bunkeren i Berlin, hvor Adolf Hitler og hans hustru Eva Braun begik selvmord, da de allierede styrker kom nærmere.

LÆS OGSÅ: Hitler: En paranoid stofmisbrugende hypokonder

Ikke et monster
Rochus Misch har aldrig fortrudt det nære venskab, der udviklede sig mellem SS-officeren og Adolf Hitler.

- Han var ikke en bølle. Han var ikke et monster. Han var ikke en supermand, sagde Misch i 2005 om den tyske leder, som han forblev trofast over for.

Selv efter Hitlers selvmord blev den loyale SS-officer i bunkeren i dagevis. Først da Tysklands nederlag endelig stod klart i øjnene, flygtede han.

Under interviewet med AP i 2005 fortalte Rochus Misch, at han ikke kendte til drabene på seks millioner jøder, da Hitler aldrig fortalte om det.

- Det var aldrig et emne. Aldrig.

LÆS OGSÅ: Han vil være Adolf Hitlers far - igen

Tårerne kom frem
Her bragte det tårer i den gamle mands øjne, da snakken faldt på Joseph og Magda Goebbels beslutning i bunkeren om at tage livet af deres seks børn, før de til sidst selv begik selvmord.

Hitler tiltalte han altid som "chef".

- Han var en fantastisk chef. Jeg levede med ham i fem år. Vi (Misch og en anden livvagt, red.) var de mennesker, der var ham nærmest, vi var hele tiden hos ham. Dag og nat, forklarede Rochus Misch.

Om Hitlers beslutning om at tage sit eget liv, forklarede Misch tilbage i 2005.

- Vi hørte intet skud, vi hørtet intet, men en af dem, som stod i gangen, jeg kan ikke huske om det var Günsche eller Bormann, sagde 'Linge, Linge, jeg tror det er sket.

Lå på et bord
Heinz Linge var Hitlers kammertjener.

- Derefter blev alt stille, der var total stilhed. Jeg kan ikke huske, hvem der åbnede døren, om det var Günsche eller Linge. De åbnede døren, og jeg så naturligvis ind. Derefter var der en kort pause, hvorefter dør nummer to blev åbnet... og jeg så Hitler ligge på et bord med hænderne sådan her, forklarede Misch, imens han lagde sit hoved ovenpå sine hænder.

Eva Braun døde af forgiftning, mens Hitler skød sig selv.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kender du ham? Brød ind til kvinde og...
bt.dk
Amalie Dollerup efter premieren: Jeg...
bt.dk
Dansker bag banebrydende forskning:...
bt.dk
Gymnasieelever raser over rektor:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx