27/03-16 20:16

Bombeanslag i Lahore er modsvar på militær offensivBombeanslag i Lahore er modsvar på militær offensiv

Angrebet på park i Pakistan, er svar fra pakistansk Taliban på militærets offensiv, mener Diis-analytiker.

storybild

Pakistans Taliban er presset, og derfor svarer de igen med angreb, siger analytiker ved Diis Thomas Galasz Nielsen (Billede: Free/Diis)

Søndag har en selvmordsbombe dræbt mindst 56 mennesker og såret over 200 i den nordøstlige pakistanske by Lahore. Det er det seneste angreb i en lang stribe, der har hærget Pakistan i 2016.

Pakistansk Taliban har taget ansvaret. Det var samme gruppe, der stod bag angrebet på Bacha Kahn universitetet i januar og bombningen af en bus i Peshawar i marts. Atypisk er søndagens angreb dog sket i den nordøstlige del af Pakistan.

Pakistansk Taliban holder til i den bjergrige og ufremkommelige nordvestlige del af Pakistan ind mod Afghanistan, der er hjemsted for en stribe selvrådende klaner.

- Det er et lovløst område, hvor stammerne har magten, siger analytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier Thomas Galasz Nielsen.

Pakistansk Taliban angreb i 2014 en skole under det pakistanske militær og dræbte 141 mennesker, herunder 132 børn. Det har ført til, at Pakistan har gennemført en større offensiv i stammeområdet.

- Det er det, vi ser en reaktion på nu. Militæret har haft en nogenlunde succes, så der kommer en modreaktion.

- Det ser ud til, at de nu prøver at sprede konflikten til andre dele af Pakistan ved at angribe i Lahore, siger analytikeren.

Det ses ofte, at skylden for angreb i Pakistan bliver lagt på indiske eller iranske hemmelige planer. Det ser Thomas Galasz Nielsen dog mest som konspirationer.

Thomas Galasz Nielsen fortæller, at et af de grundlæggende problemer er, at den økonomiske krise har ramt Pakistan hårdt og at landet fortsat lider økonomisk.

Det betyder, at staten ikke kan levere job, investeringer og fremgang i de områder, den tager kontrollen over.

Derfor kan stammerne fastholde deres magtposition og deres kontrol over områderne, når militæret efter en periode trækker sig tilbage.

- Det er skruen uden ende, siger Thomas Galasz Nielsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Her er Medinas første ord efter...
bt.dk
11-årige Mikelle forsvandt, da hun...
bt.dk
Amerikansk rigmand og entreprenør...
bt.dk
'Jeg er nervøs': Linses B&B åbner i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx